Kerstroos (Helleborus lividus)

  • Algemene informatie
  • Details
  • Meer informatie

Kerstroos (Helleborus lividus) is inheems op het Spaanse eiland Mallorca waar deze kerstroos te vinden is in kalkrijke bossen en in kreupelhout. Daarnaast wordt ook wel het Spaanse eiland Cabrera genoemd, een eiland van de Balearen, als mogelijke vindplaats van deze kerstroos. Op het eiland Mallorca zelf heeft deze plant nu de status 'ongewoon' en komt niet meer algemeen voor.

De soortnaam 'lividus' betekent vanuit het Latijn vertaald 'Loodgrijs' en verwijst naar de kleur van de bladeren.

Een andere veelgebruikte Nederlandse naam voor Kerstroos (Helleborus lividus) is Nieskruid. Tevens komt de naam Mallorcaans nieskruid voor.

Enige naamverwarring in plantbeschrijvingen kan optreden met een andere kerstroos Helleborus argutifolius. Deze kerstroos of nieskruid komt echter van origine voor op de eilanden Corsica en Sardinië en heeft de paarse verkleuring van de bloem en het blad. Helleborus argutifolius is ook groter dan Helleborus lividus. Beide soorten zijn wel met elkaar te kruisen en de nakomelingen worden dan Helleborus x sternii genoemd.

Plantbeschrijving van Kerstroos (Helleborus lividus)

Kerstroos (Helleborus lividus) bloeit met relatief kleine bloemen in de periode februari-april en de hoogte van deze kerstroos bedraagt dan 40-50 cm. De binnenzijde van de bloemen zijn cremekleurig tot lichtgroen en de buitenzijde daarentegen zijn vaak voorzien van lichtroze en donkerroze tinten.

Het leerachtige drietallige getande blad van Helleborus lividus is kleiner dan van Helleborus niger maar heeft vaak lichte bladnerven. Hierdoor ontstaat een fraai gemarmerd en decoratief geheel. De plant heeft meestal een gedrongen uiterlijk.

Deze Helleborus-soort staat bekend als twijfelachtig winterhard. Voor gebruik in de tuin is het om die reden beter om te kiezen voor de Europese Kerstroos (Helleborus niger), Stinkend nieskruid (Helleborus foetidus), Helleborus argutifolius of  Oosters nieskruid (Helleborus orientalis). Van de laatst genoemde Kerstroos bestaan veel mooie variëteiten met gekleurde bloemen al dan niet met gevulde bloemen.

Wel bestaan er kruisingen van Kerstroos (Helleborus lividus) met Helleborus niger waarvan de nakomelingen beter bestand zijn tegen winterse kou. Voorbeelden hiervan zijn Helleborus x ericcsmithii en Helleborus x ballardiae. De eerstgenoemde heeft nog steeds een gemarmerd blad maar is vijf-tallig met een meer gezaagde bladrand.

Maak een Schetsafspraak

Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!

Wat vindt u nog meer interessant?

Bijvoet - Artemissia lactiflora
Dropplant - Agastache rugosa 'Alabaster'
Koperknoopje - Leptinella 'Platt's Black'
Dropplant - Agastache 'Blue Fortune'
Tuinplantenoverzicht

Plantcategorie Vaste plant
Plantgebruik: Klassieke tuin,Moderne tuin,Solitair,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Kerstroos
Synoniem naam: Nieskruid
Plantenherkomst: Europa
Grondsoort: bodemvaag
Lichtbehoefte: halfschaduw
Bloeikleur: roze
Bloeiperiode: winter
Bloemhoogte: 0.20-0.50 m
Bloemgeur: nee
Bladkleur: groen
Bladgrootte: middelgroot 5-20 cm
Wintergroen: ja
Herfstkleur: nee
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: ja
Winterhard: redelijk
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : Helleborus lividus is een mooie kerstroos die echter twijfelachtig winterhard is.
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: droog
Windbeschutting gewenst: ja
Aantal per m2: 1

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

    Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

    In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

    Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

    De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

    Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

    Uw naam (Verplicht)

    Uw e-mailadres (Verplicht)

    Uw telefoonnummer

    Plantnaam

    Mijn tuin ligt op het:

    NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

    Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

    Uw bericht

    Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

    Ja, ik ga akkoord