Koninginnekruid (Eupatorium maculatum 'Atropurpureum')
Koninginnekruid (Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’) of leverkruid, is een populaire tuinplant vanwege de hoogte en de rijke bloei met roodpaarse bloemen. Oorspronkelijk komt de botanische soort Eupatorium maculatum uit Noord-Amerika. Koninginnekruid is te vinden van Newfoundland westelijk tot British Columbia en zuidelijk tot aan New York en in de bergen van Washington, North Carolina en New Mexico.
Eupatorium maculatum groeit in deze streken op vochtige met gras begroeide plekken, in kalkrijke weiden en in open bossen. Ook komt koninginnekruid of leverkruid voor langs de oevers van rivieren en meren.
Eigenlijk heet deze plant nu Eutrochium maculatum maar kwekers, consumenten ea. kennen deze fraaie tuinplant vooral als Eupatorium.
De geslachtsnaam Eupatorium is afkomstig uit het Grieks en zou verwijzen naar Eupator, Mithridatus Eupator, koning van Pontes (124-64 v. Chr.). Hij maakte zich verdienstelijk als kruidendokter op het gebied van antigif. Dat het een veronderstelde geneeskrachtige werking heeft blijkt ook uit de Nederlandse naam leverkruid. Daarbij is er nog wel een kanttekening te maken: wat wij in Nederland aanduiden met leverkruid of koninginnekruid is een andere soort die inheems in Nederland voorkomt namelijk Eupatorium cannabinum.
De soortnaam maculatum betekent 'gevlekt'.
Plantbeschrijving van Koninginnekruid (Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’)
Koninginnekruid (Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’) vormt grote pollen met paarse stengels van een meter of twee hoog en een doorsnede van ongeveer een meter. De paarse stengels kunnen ondersteuning nodig hebben. Het onbehaarde gezaagde groene blad is lancetvormig tot ovaal tot ongeveer 10 cm lang en 4-5 cm breed. Het blad en bloem van deze kweekvorm is donkerder dan de oorspronkelijke botanische soort.
De bloei van koninginnekruid of leverkruid met plukken roze bloesem valt in de periode tussen juli en oktober. Daarna ontstaan harige dopvruchten die door de wind worden verspreid. Na de bloei kunnen de uitgebloeide stengels van het koninginnekruid nog lang blijven staan.
Het wortelstelsel van Koninginnekruid of leverkruid lijkt op een wortelstok en is vrij vezelig van structuur. De planten zijn in het najaar of voorjaar op te nemen en te delen.
Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’ heeft wel steun nodig maar het is ook mogelijk om het koninginnekruid een keer aan het begin van de zomer terug te knippen zodat Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’ uiteindelijk lager blijft dan 200 cm.
Koninginnekruid of leverkruid staat graag op een zonnige plek in de border maar een plek met lichte schaduw mag ook. De bodem dient, zie ook de afkomst, vochthoudend te zijn voor een goede groei en bloei.
Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’ wordt druk bezocht door allerlei soorten bijen, hommels en vlinders wat koninginnekruid extra aantrekkelijk maakt. Herten zijn niet dol op koninginnekruid. Kortom dit is en gemakkelijke plant die echter in de plantenborder beslist wel wat ruimte en zorg nodig heeft.
Koninginnekruid (Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’) combineren
Koninginnekruid (Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’) is typisch een tuinplant voor de achterste rij in een plantenborder. Mooie combinaties met koninginnekruid of leverkruid zijn te maken met bijvoorbeeld duizendknoop-soorten (Persicaria), floks (Phlox paniculata kweekvormen), zonnehoeden (Echinacea) en herfstanemonen (Anemone hupehensis). Daarnaast zijn combinaties met donkerbloemige Zeeuws knoopjes (Astrantia), paarsrode of wit bloeiende daglelies (Hemerocallis) en diverse soorten siergrassen (Miscanthus, Molinia, Panicum, Pennisetum) ook heel fraai.
Maak een Schetsafspraak
Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!
Wat vindt u nog meer interessant?
Herfstanemoon - Anemone 'Honorine Jobert'
Roze bloeiende vaste planten
Insectvriendelijke tuin
Prairietuin
Tuinplantenoverzicht