Vlinderstruik (Buddleja davidii)

  • Algemene informatie
  • Details
  • Meer informatie

Herkomst van de vlinderstruik (Buddleja davidii)

De prachtige vlinderstruik (Buddleja davidii) is voor het eerst ontdekt in Centraal-China rond 1887 door Pater Armand David. De vlinderstruik wordt dan ook naar hem vernoemd: Buddleja davidii.
Behalve in China komt de vlinderstruik van nature ook voor in Japan. Het geslacht Buddleja bestaat uit meer dan 100 soorten waarvan het verspreidingsgebied zich uitstrekt over Oost-Azië, het eiland Madagascar, Zuid-Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig is de vlinderstruik in veel landen en op veel plekken verwilderd.
Uit onderzoek blijkt (John Chau, Department of Biology, University of Washington) dat de vlinderstruik (Buddleja davidii) oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt maar zich vervolgens in fasen verspreidt heeft over Madagascar, Amerika en Azië.

De vlinderstruik in de tuin

<p>De vlinderstruik (Buddleja davidii) is vooral populair om de vele vlinders die op deze struik afkomen. De rijke bloei met de karakteristieke paarse pluimvormige bloemen vindt plaats in de zomer.

Buddleja davidii kan uitgroeien tot een zeer hoge en losgroeiende struik van 3 tot 5 meter hoog. Dus een jaarlijkse snoei is aan te raden om de struik hierdoor compact te houden.

Snoei vlinderstruik (Buddleja davidii) daarom in het voorjaar.. Knip alle takken af tot een halve meter boven de grond zodat de vlinderstruik niet later mooi compact blijft! Snoeien is ook noodzakelijk om de vlinderstruik rijker te laten bloeien.

Een vlinderstruik kan invriezen wanneer de temperatuur daalt onder de –15 graden. Het is dan ook verstandig om wat extra grond of compost rond de voet van de vlinderstruik aan te brengen.

Het aanplanten van de vlinderstruik draagt niet bij tot het in stand houden van wat zeldzamere vlindersoorten. Deze vlinders vliegen hier niet op en gebruiken de buddleja‘s ook niet als waardplanten. Vlinderstruiken trekken vooral dagpauwogen, witjes, gehakkelde aurelia’s, distelvlinders of kleine vossen.

Andere soorten vlinderstruik (Buddleja davidii):

Van de vlinderstruik (Buddleja davidii) bestaan veel verschillende cultivars die vooral verschillen in planthoogte, bloeikleur en lengte van de bloem. Ook bestaan er andere soorten vlinderstruiken zoals Buddleja weyeriana die een afwijkende gele bloeikleur heeft!

Enkele mooie en bekende cultuurvariëteiten zijn bijvoorbeeld:

  • B. davidii ‘African Queen’ – donker purperviolet bloemige vlinderstruik
  • B. davidii ‘Black Knight’ – zeer donkerpurper bloemige vlinderstruik

Tevens:

  • B. d. ‘Border Beauty’ – lilapaars
  • B. d. ‘Empire Blue’ – paarsblauw
  • B. d. ‘Ile de France’ – dieppaars
  • B. d. ‘Pink Delight’ – roze
  • B. d. ‘Royal Red ‘ – paarsrood
  • B. d. ‘White Profusion’ – wit

Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.

Wat vindt u nog meer interessant?

Witbloeiende vaste planten

Roze bloeiende vaste planten

Monnikspeper (Vitex agnus-castus)

Plantcategorie Sierheester
Plantgebruik: Cottagetuin,Jaren-dertigtuin,Klassieke tuin,Moderne tuin,Natuurtuin (bijen vlinders en hommels),Oosterse (Japanse) tuin,Solitair
Nederlandse naam: vlinderstruik
Plantenherkomst: Oost-Azië,Zuid-Afrika
Grondsoort: bodemvaag
Lichtbehoefte: zon
Bloeikleur: paars
Bloeiperiode: zomer
Bloemhoogte: 3.00-5.00 m
Bloemgeur: ja
Bladkleur: geel
Bladgrootte: klein ()
Wintergroen: nee
Herfstkleur: nee
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: ja
Winterhard: ja
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : De vlinderstruik doet zijn naam eer aan. In de zomerperiode trekt Buddleja davidii tientallen vlinders aan in verschillende soorten!
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: droog
Windbeschutting gewenst: ja
Aantal per m2: 1

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

    Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

    In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

    Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

    De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

    Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

    Uw naam (Verplicht)

    Uw e-mailadres (Verplicht)

    Uw telefoonnummer

    Plantnaam

    Mijn tuin ligt op het:

    NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

    Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

    Uw bericht

    Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

    Ja, ik ga akkoord