Monnikspeper (Vitex agnus-castus)
- Algemene informatie
- Details
- Meer informatie
Monnikspeper (Vitex agnus-castus) is een prachtige tuinplant waarvan de bloei lijkt op de vlinderstruik (Buddleja). Van origine komt Monnikspeper (Vitex agnus-castus) uit het Middellandse zee zeegebied en ten oosten daarvan tot in Centraal-Azië.
De Latijnse naam Vitex is afgeleid van het Latijnse vieo, wat vastbinden of weven betekent. Dat verwijst naar gebruik van takken of twijgen in de mandenmakerij. De monnikspeper heeft echter ook nog een andere betekenis met een relatie tot het geloof. De soortnaam agnus-castus heeft zowel in het Grieks als in het Latijn een relatie met kuis of kuisheid. In die hoedanigheid werd deze boom beschouwd als heilig voor de maagdelijke godin Hestia (Gr: de maagdelijke godin voor haard en huis)/Vesta (Lat.: de maagdelijke godin van de haard, huis en gezin).
De monnikspeper werd in het verleden door verschillende culturen onder andere als specerij gebruikt. Ook medicinaal gebruik is aangetoond en in de literatuur beschreven.
Monnikspeper (Vitex agnus-castus) in de tuin
De lilakleurige bloemen van Vitex agnus-castus lijken in eerste instantie sterk op de bloemen van een vlinderstruik maar de vorm van het blad wijkt af. Het blad van Vitex agnus-castus is handvormig samengesteld en bestaat uit 5-7 smalle blaadjes. Het blad van de Buddleja of vlinderstruik is lancetvormig met een gezaagde rand.
Monnikspeper is een brakwaterbewoner en verdraagt dus ook zout. Deze struik staat graag in de volle zon maar verdraagt ook lichte schaduw mits de bodem voldoende waterdoorlatend is. Deze fraaie sierheester stelt niet heel veel specifieke eisen aan de tuingrond en kan zowel op kleigrond, neutrale bodem of alkalische (basische) bodems staan.
Monnikspeper (Vitex agnus-castus) is winterhard tot ongeveer -23°C.
Vitex agnus-castus of monnikspeper wordt tussen de 200 en 500 cm hoog en wordt minstens net zo breed. De monniskpeper is ook klein te houden en te snoeien in een bolachtige vorm.
Vitex agnus-castus bloeit voornamelijk in de periode september-oktober maar de bloei begint soms ook al in augustus. Door de takken te snoeien in het najaar treedt een betere vruchtopbrengst op. Het is beter om Monnikspeper niet in het voorjaar te snoeien want dat kan leiden tot vruchtverlies.
In de tuin kan Vitex agnus-castus gebruikt worden als solitairstruik in een lage beplanting. Vitex agnus-castus stelt een beschutte maar zonnige standplaats op prijs want de monnikspeper kan onbeschut behoorlijk invriezen. Meestal herstelt Vitex agnus-castus zich na de vorst goed vanuit de basistakken.
Andere soorten sierheesters:
Buddleja davidii - Vlinderstruik
Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.
Wat vindt u nog meer interessant?
Stekelnootje - Acaena microphylla 'Kupferteppich'