Bieslelie (Sisyrinchium striatum)
- Algemene informatie
- Details
- Meer informatie
Bieslelie (Sisyrinchium striatum) komt oorspronkelijk uit Argentinië en Chili. Naast de naam bieslelie komen tevens de namen bleekgeelogig gras of Argentijns blauwogig gras voor. Van nature komt deze lichtgeel bloeiende vaste plant voor in alpiene graslanden, weilanden en open bossen. De soortnaam striatum betekent 'gestreept' en verwijst daarmee naar de donkerpaarse strepen op de achterkant van de bloemen.
Sisyrinchium striatum of bieslelie in de tuin
Sisyrinchium striatum, bieslelie, is wat onbekendere vaste plant met een lichte citroengele bloeikleur. Bieslelie bloeit in de periode mei-juli en is door opstaande bloem een bijzondere plant voor de tuin. Na de bloei vormt de bieslelie zwarte zaaddozen. In sommige gunstige gevallen kunnen de bieslelies zich echter spontaan uitzaaien in een tuin. Uitzaaien voorkomt men door de uitgebloeide bloemen tijdig weg te knippen.
Bieslelie (Sisyrinchium striatum) wordt ongeveer 30-40 cm hoog. De bieslelie verpreidt zich met wortelstokken en kan daardoor na verloop van tijd grote pollen vormen. Het blad van de bieslelie kan na de bloei geel worden en kan dan afgeknipt worden op circa 10 cm. De vorm van het blad doet denken aan het blad van een iris.
Opvallend kenmerk is dat bieslelie (Sisyrinchium striatum) het in deze streken vooral goed doet na bosbranden. Jammer genoeg is deze plant niet helemaal winterhard en daarom kunt u de bieslelie in het najaar het beste afdekken met (sparren) takken en/of afgevallen blad.
Sisyrinchium striatum staat graag op goede vochthoudende tuingrond maar de bodem moet wel waterdoorlatend zijn.
Bieslelie (Sisyrinchium striatum)</em> is wat lastig te combineren met andere planten en de bieslelie kan dus het beste in een wat grotere groep aangeplant worden.
Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.
Wat vindt u nog meer interessant?
Zenegroen - Ajuga reptans 'Chocolate Chip'