Tuinplanten

In het Tuinplantenoverzicht zijn de mooiste tuinplanten opgenomen die momenteel gekweekt worden.
Via de De Schetsservice in Bloemenpark Appeltern kunt u (betaald) advies krijgen met betrekking tot de inrichting van uw tuin of plantenborders.

Herkomst plantenfoto's

Veel plantenfoto's zijn gemaakt in Bloemenpark Appeltern. De meeste planten zijn in het seizoen in het Tuininspiratiepark te bewonderen!

Planten selecteren

Via het linker menu kunt u selecties maken op basis van de planteigenschappen. Door op de oranje driehoek met 'vergelijk' te clicken kunt u twee of meerdere planten aanvinken om te vergelijken. Na het aanvinken verschijnt boven de foto's een nieuwe balk voor het vergelijken met 'Vergelijk'.
Click op een plantenfoto voor de algemene plantbeschrijving.

128 planten « pagina 1 van 8 »
Laat alles zien
Sorteer op:
Plantcategorie:
Tags
Plantgebruik
Nederlandse naam
Plantenherkomst
Grondsoort
Lichtbehoefte
Bloeikleur
Bloeiperiode
Bloemhoogte
Bloemgeur
Bladkleur
Bladgrootte
Wintergroen
Herfstkleur
Aantrekkelijk voor vogels
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders
Winterhard
Giftig voor mens en dier
Mestbehoefte
Vochtbehoefte
Windbeschutting gewenst
Aantal per m2
Vergelijk
Stekelnootje (Acaena microphylla Kupferteppich)-image
Stekelnootje
Nederlandse naam: Stekelnootje
Vergelijk
Hongaarse bereklauw (Acanthus hungaricus)-image
Hongaarse bereklauw, Hongaarse akant
Nederlandse naam: Hongaarse bereklauw, Hongaarse akant
Vergelijk
Zachte bereklauw (Acanthus mollis)-image
Zachte acanthus, akant, stekelige bereklauw
Nederlandse naam: Zachte acanthus, akant, stekelige bereklauw
Vergelijk
Dropplant (Agastache Black Adder)-image
Dropplant, anijsnetel
Nederlandse naam: Dropplant, anijsnetel
Vergelijk
Agastache 'Blue Boa'-image
Dropplant, anijsnetel
Nederlandse naam: Dropplant, anijsnetel
Vergelijk
Dropplant (Agastache Blue Fortune)-image
Nederlandse naam: Dropplant, anijsnetel
Vergelijk
Dropplant (Agastache rugosa Alabaster)-image
Dropplant, anijsnetel
Nederlandse naam: Dropplant, anijsnetel
Vergelijk
Zenegroen (Ajuga reptans Chocolate Chip)-image
Kruipend zenegroen
Nederlandse naam: Kruipend zenegroen
Vergelijk
Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)-image
Fraaie vrouwenmantel, vrouwenmantel
Nederlandse naam: Fraaie vrouwenmantel, vrouwenmantel
Vergelijk
Allium tuberosum-image
Chinese bieslook, knoflookbieslook
Nederlandse naam: Chinese bieslook, knoflookbieslook
Vergelijk
Amsonia tabernaemontana salicifolia-image
Blauwe ster, stermaagdenpalm
Nederlandse naam: Blauwe ster, stermaagdenpalm
Vergelijk
Anemone 'Honorine Jobert'-image
Japanse anemoon, herfstanemoon
Nederlandse naam: Japanse anemoon, herfstanemoon
Vergelijk
Anemone hybrida 'Serenade'-image
Japanse anemoon, herfstanemoon
Nederlandse naam: Japanse anemoon, herfstanemoon
Vergelijk
Jonkerlelie (Aphodeline lutea)-image
Nederlandse naam: Jonkerlelie, gele affodil
Vergelijk
Apios americana-image
Indianenaardappel, Amerikaanse grondnoot
Nederlandse naam: Indianenaardappel, Amerikaanse grondnoot
Vergelijk
Aralia californica-image
Duivelswandelstok
Nederlandse naam: Duivelswandelstok
Vergelijk
Arbutus unedo 'Compacta'-image
Compacte aardbeiboom
Nederlandse naam: Compacte aardbeiboom
Vergelijk
Artemissia lactiflora-image
Witte bijvoet
Nederlandse naam: Witte bijvoet
Stekelnootje
Vergelijk
Stekelnootje (Acaena microphylla Kupferteppich)-image
Stekelnootje (Acaena microphylla Kupferteppich) is een laagblijvende bodembedekkende vaste plant van origine afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Hier groeit en bloeit het stekelnootje in weiden en rivierbeddingen.

Stekelnootje (Acaena microphylla Kupferteppich) in de tuin

De Nederlandse naam stekelnootje dankt aan de roodbruine gestekelde vruchtjes die met weerhaakjes aan kleding kan blijven hangen. Maar deze zijn eenvoudig te verwijderen. Stekelnootje staat het liefst op een zonnige plek in de tuin. U kunt deze tuinplant het beste gebruiken als bodembedekker of als vulplant in een pot op een terras. In een plantenborder heeft u echter minstens 9 planten per m2 nodig om de bodem goed te bedekken. Bijzonder kenmerk van stekelnootjes zijn de donkere grijsbruine bladeren die in de winter lang aan kan blijven. Stekelnootje is echter niet wintergroen te noemen en zal in het voorjaar nieuwe bladeren gaan vormen De bloei van vindt plaats in de zomerperiode. Daarna vormt het stekelnootje (Acaena microphylla Kupferteppich) de karakteristieke stekelige vruchten en ook zijn echter zowel de bloemen als de stekelnootjes tegelijkertijd te zien Acaena microphylla Kupferteppich staat bekend als matig tot redelijk winterhard wat gezien het land van herkomst niet zo verwonderlijk is. Een zonnige plek in de border wordt zoals eerder gezegd verdragen maar deze plant verdraagt ook rond het middaguur in de zomer halfschaduw. De bodem dient bovendien in de wintertijd of in natte periodes wel goed waterdoorlatend te zijn anders groeien de planten slecht of sterven af. Deze opvallende tuinplanten zijn ook geschikt om in een rotstuin te worden toegepast.

Andere soorten bodembedekkers

Bent u op zoek naar een andere geschikte bodembedekkers met weinig onderhoud?  Zegge-soorten hebben goede bodembedekkende eigenschappen zoals: Carex morrowii 'Ice Dance' - Zegge Carex elata 'Aurea' - Stijve zegge of gouden zegge Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.
Nederlandse naam: Stekelnootje
Hongaarse bereklauw, Hongaarse akant
Vergelijk
Hongaarse bereklauw (Acanthus hungaricus)-image

De Hongaarse bereklauw (Acanthus hungaricus) oogt in alle opzichten wat netter en strakker dan de zachte bereklauw (Acanthus mollis). Een synoniem voor bereklauw is akant.

Herkomst Hongaarse bereklauw (Acanthus hungaricus)

Van nature komt de Hongaarse bereklauw niet alleen voor in Hongarije maar ook in de bossen en onder kreupelhout in Roemenië, noord-Griekenland en het gebied van voormalig Joegoslavië.

Wie zich een beetje voor architectuur en decoratieve kunst interesseert weet dat het blad van bereklauw (Acanthus spinosus) werd toegepast als gestileerd motief op onder andere Griekse ornamenten. Dit motief is vooral te vinden op tempeldaken, muurfriezen en op de kroon van Korintische zuilen. Ook in de Romeinse architectuur zijn voorbeelden van het gebruik van motieven van bereklauwblad terug te vinden.

Het doornige bladmotief heeft in het Christendom een relatie met straf, zonde en pijn. 

De algemene symboliek in Mediterrane landen geassocieerd wordt met wedergeboorte en/of onstervelijkheid.

Hongaarse bereklauw in de tuin

Het grote ongestekelde blad van Acanthus hungaricus lijkt veel meer op een veer dan het blad van Acanthus mollis. Dit verschijnsel noemt men veerspletig.

De hoogte van de bloei-aren van de Hongaarse akant, waarin vaak 4 rijen bloemen zitten, is circa 120-150 cm. De bloei van Acanthus hungaricus valt in de zomerperiode juni-juli waarbij de witte bloemen verschijnen uit de paarse schutbladeren.

Hongaarse bereklauw (Acanthus hungaricus) vormt dichte pollen op een geschikte, zonnige standplaats en is goed winterhard. Al met al is de plant tijdens de bloei een opvallende verschijning.

De Hongaarse bereklauw is vanwege de uitstaande grote bladeren wat lastiger te combineren met andere borderplanten. Wellicht is het een idee om deze tuinplant groepsgewijs aan de planten in een lage bodembedekker zoals stekelnootje.

Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.

Nederlandse naam: Hongaarse bereklauw, Hongaarse akant
Zachte acanthus, akant, stekelige bereklauw
Vergelijk
Zachte bereklauw (Acanthus mollis)-image
Zachte bereklauw (Acanthus mollis) heeft verschillende Nederlandse namen. Deze acanthus-soort wordt om deze reden ook wel zachte acanthus, zachte akant of stekelige bereklauw genoemd. De zachte bereklauw (Acanthus mollis) komt van nature voor in de Europese landen rond de Middellandse zee. Deze fraaie en bekende tuinplant is op zonnige plaatsen te vinden in rotsachtige bossen en oude stenen muren.

Zachte bereklauw (Acanthus mollis) in de tuin

De Nederlandse namen zachte acanthus en stekelige bereklauw lijken tegenstrijdig maar zijn dat echter  niet. Het fraaie  en opvallende blad van zachte acanthus heeft geen stekels (mollis (lat.) = zacht) maar de schutbladeren van de bloemen zijn wel bezet met een aantal stekels. (akantha (gr.) = stekel of doorn) Acanthus mollis staat in de tuin graag op een droge kalkrijke warme plek in de volle zon en kan dan bloemen ontwikkelen die tot 2 meter hoog zijn. Bestuiving vindt plaats door hommels en bijen. Het groene eironde blad van Acanthus mollis is circa 20 cm breed en vaak wel een meter lang. Het bladmotief van deze Acanthus is veel gebruikt in bouwelementen zoals in kapitelen van klassieke zuilen. Uiteindelijk vormt Acanthus mollis grote pollen die wel een meter of meer in doorsnede zijn. Het blad doet denken aan het blad van papavers en distels. In het voorjaar onwikkelt de bereklauw zich vanuit een bladrozet om te kunnen schitteren in de zomerperiode. Acanthus mollis bloeit in de periode tussen juni en september met statige rechtopstaande bloeiaren. Na de bloei vormt Acanthus mollis doosvruchten met zaden die na enige tijd weggeschoten worden. De zachte bereklauw (Acanthus mollis) verlangt een goede waterdoorlatende bodem om die reden doet deze markante tuinplant het minder goed op vochthoudende kleibodems.

Andere soorten bereklauwen

Bij de kwekers vinden we ook andere gekweekte soorten bereklauwen zoals: Acanthus hungaricus Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.
Nederlandse naam: Zachte acanthus, akant, stekelige bereklauw
Dropplant, anijsnetel
Vergelijk
Dropplant (Agastache Black Adder)-image

De dropplant (Agastache Black Adder) is vanwege de mooie opstaande bloemen aantrekkelijke tuinplant. De dropplant is de vinden in de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en komt van nature voor op prairies en droge hooglandbossen in een deel van Noord-Amerika en Canada. In Nederland wordt de dropplant niet alleen in Engelse plantenborders gebruikt maar ook in prairie-mengsels.
Deze plantenfamilie van aromatische bloeiende kruidachtige vaste planten bestaat uit 22 soorten. Deze dropplant heeft stijve hoekige stengels. Daarom blijft de plant goed rechtop staan. De bladgrootte van deze dropplan varieert van 5 tot 7 cm lang en een 1 tot 1.5 cm breed. De lansvormige bladeren van Agastache Black Adder zijn getand.

Dropplant (Agastache Black Adder) in de tuin

De lila lipbloemen van de dropplant Agastache Black Adder hebben een mooi contrast met de veel donkerder bloeistengel. Dat maakt Agastache ‘Black Adder’ nog aantrekkelijker dan de bekendere en in Rotterdam ontdekte kruising Agastache ‘Blue Fortune’. Een andere Nederlandse naam voor dropplant is anijsnetel. De bloemen geuren tijdens de bloei met een lichte anijsgeur.

De dropplant (Agastache Black Adder) is net als andere dropplanten populair vanwege de massale lange bloei en de attractiewaarde voor allerlei vlinders, hommels en bijen. De Black Adder is ontstaan door Agastache rugosa en Agastache foeniculum met elkaar te kruisen.

Agastache Black Adder is goed te combineren met allerlei vaste planten. Agastache ‘Black Adder’ is ook geschikt als prairieplant. Deze plant woekert niet en breidt zich niet sterk uit. In de plantenborder kunt u uitgaan van 7 tot 9 planten per m2.  Om op afstand een goed visueel effect te krijgen is het verstandig om minstens 2 m2 planten in een groep te verwerken.

De hoogte van Agastache ‘Black Adder’ tijdens de bloei in de zomer bedraagt 80-100 cm. Agastache ‘Black Adder’ niet aanplanten op zware kleigronden maar op goede waterdoorlatende voedselrijke bodems. 

De standplaats voor deze dropplant dient dan ook zonnig te zijn maar lichte schaduw rond het middaguur wordt ook door deze tuinplant verdragen.

Andere soorten dropplanten

Bij de kwekers vinden we ook andere gekweekte soorten dropplanten zoals:
Agastache 'Blue Fortune'

Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!

Nederlandse naam: Dropplant, anijsnetel
Dropplant, anijsnetel
Vergelijk
Agastache 'Blue Boa'-image

Agastache ‘Blue Boa, een dropplant of anijsnetel, is een Amerikaanse selectie en een veronderstelde verbetering van Agastache ‘Blue Fortune’.

De bloemaar van Agastache ‘Blue Boa’ heeft een diepere en intensere kleur lilablauw en is bovendien iets langer dan van Agastache ‘Blue Fortune’.

Agastache ‘Blue Boa’ wordt 80 tot 100 cm hoog en deze dropplant bloeit in de zomer periode tussen juli en oktober.

De bodem moet voor Agastache ‘Blue Boa’ goed waterdoorlatend en vruchtbaar  zijn om te kunnen overwinteren.

Vlinders, hommels en bijen vinden Agastache ‘Blue Boa’ een aantrekkelijke plant en de bloemen worden dan ook druk bezocht. Agastache ‘Blue Boaschijnt volgens de ontdekker en licentiehouder, Terra Nova Nurseries, ook kolibri’s te kunnen trekken. Maar dat zou in Nederland wel eens kunnen mislukken…

Nederlandse naam: Dropplant, anijsnetel
Vergelijk
Dropplant (Agastache Blue Fortune)-image

De dropplant (Agastache Blue Fortune) is waarschijnlijk één van de meest bekende dropplanten of anijsnetels. Agastache ‘Blue Fortune’ is ontstaan uit een kruising tussen Agastache foeniculum (Noord Amerika) en Agastache rugosa (Japan, Korea en China).

Agastache ‘Blue Fortune’ wordt door Gert Fortgens van Arboretum Trompenburg ontdekt in Rotterdam en de tuinplant wordt in korte tijd heel populair. Dit is de reden om de herkomst op ‘Europa’ te zetten in plaats van Noord-Amerika.

Dropplant (Agastache Blue Fortune) in de tuin

Dat Agastache ‘Blue Fortune’ zo populair geworden is is zo verwonderlijk want deze snel groeiende plant heeft prachtige lila bloemaren, is hitte en droogte tolerant en is vrij van allerlei ziektes en plagen. Het gezaagde omgekeerd eivormige blad heeft een grijsgroene kleur.

Agastache ‘Blue Fortune’ wordt ongeveer 1 meter hoog. De bloei begint ergens in de zomerperiode. De bloemen geuren tijdens de bloei een beetje naar anijs of venkel. Om die reden trekt deze tuinplant tijdens de bloei talloze vlinders, hommels en bijen. Het blad lijkt (brand)netel en daarmee wordt de naam anijsnetel verklaard. 

De bodem moet voor de Dropplant (Agastache Blue Fortune) wel goed waterdoorlatend zijn want dropplanten kunnen slecht tegen natte voeten. Het gevolg is dat planten wegrotten. Knip daarom de uitgebloeide planten pas in het voorjaar af zodat ze in de winter beter beschermd zijn tegen water en vocht.

Agastache ‘Blue Fortune’ is net als andere dropplanten goed te combineren met allerlei andere vaste planten waaronder Echinacea (Rode zonnehoed), Monarda (bergamotplant), Persicaria (duizendknoop), Phlox (Vlambloem, floks), Salvia (salie), Verbena (IJzerhard). De dropplant is ook goed te gebruiken in een kleurrijk prairiemengsel.

Andere soorten dropplanten

Bij de kwekers vinden we ook andere gekweekte soorten dropplanten zoals:

Agastache 'Black Adder'

Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!

Nederlandse naam: Dropplant, anijsnetel
Dropplant, anijsnetel
Vergelijk
Dropplant (Agastache rugosa Alabaster)-image

Dropplant (Agastache rugosa Alabaster) is een fraaie witbloeiende gekweekte vorm van Agastache rugosa. Agastache rugosa komt oorspronkelijk uit Japan, China, Laos en Korea waar deze dropplant of anijsnetel in velden groeit en onder droog kreupelhout. Deze dropplant wordt in het Nederlands ook wel Koreaanse munt of anijsnetel genoemd.
Soms wordt ook de Latijnse naam Agastache rugosa 'Albast' gebruikt. Het gaat hier echter om dezelfde plant.

Dropplant (Agastache rugosa Alabaster) in de tuin

Agastache rugosa ruikt naar anijs en het lang gepunte blad lijkt op het blad van een brandnetel. Om die reden wordt deze Agastache ook wel anijsnetel genoemd.

De bloeiperiode van Agastache rugosa ‘Alabaster’ valt in de periode juni-september. De dropplant of Koreaansemunt wordt dan ongeveer een meter hoog. Dropplant (Agastache rugosa Alabaster) staat  rechtop met talrijke aromatische groene bladeren en is een polvormende bladverliezende kruidachtige vaste plant.

Om onze winters te kunnen overleven moet de dropplant Agastache rugosa ‘Alabaster’ op een goede waterdoorlatende bodem en op een zonnige plaats staan. De zaadknoppen van de uitgebloeide stengels zijn in de winter decoratief en de zaden vormen een voedselbron voor allerlei vogelsoorten.De stengels van deze dropplant kunnen daarom het beste in het vroege voorjaar weggeknipt worden

Andere soorten dropplanten

Bij de kwekers vinden we naast de dropplant (Agasatche rugosa Alabaster) ook andere gekweekte soorten dropplanten zoals:
Agastache 'Blue Fortune'

Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!

Wat vindt u nog meer interessant?

Witbloeiende vaste planten

Tuinverlichting

Nederlandse naam: Dropplant, anijsnetel
Kruipend zenegroen
Vergelijk
Zenegroen (Ajuga reptans Chocolate Chip)-image

Herkomst van zenegroen (Ajuga reptans Chocolate Chip)

Zenegroen (Ajuga reptans Chocolate Chip) is een gekweekte vorm van zenegroen en een vaste overblijvende tuinplant. De Nederlandse naam is eigenlijk kruipend zenegroen. Kruipend zenegroen komt van nature vrij algemeen voor in duinvalleien in Nederland en maar is zeldzaam in Vlaanderen. Deze tuinplant wordt in tuinen meestal toegepast als bodembedekker.

Ajuga reptans 'Chocolate Chip' of zenegroen in de tuin

Zenegroen houdt van een goed bemeste vochtige tuingrond en breidt zich dan uit met lange en bebladerde uitlopers die ook weer wortels maken. Door de uitlopers met wortels in stukken te knippen en opnieuw uit te planten kan een mooi dicht tapijt ontstaan.

Ajuga reptans ‘Chocolate Chip’ bloeit met opstaande blauwe bloemen in de periode mei-juni. De hoogte van het blad van deze plant bedraagt circa 5 cm en met de bloem erbij wordt deze vaste plant circa 10 tot 15 cm hoog.

Het blad van zenegroen blijft vaak in de winter groenbruin maar echt wintergroen kunnen we deze tuinplant niet noemen. Het enkelvoudige blad van Ajuga is kruisgewijs tegenoverstaand en spatelvormig. Het gaafrandige blad van deze kweekvorm van zenegroen is kleiner dan van de meeste Ajuga reptans-variëteiten.

De standplaats dient zonnig te zijn maar lichte schaduw wordt door deze tuinplant ook verdragen. De grond dient goed waterdoorlatend te zijn maar niet te droog. Ajuga reptans ‘Chocolate Chip’ kan toegepast worden als bodembedekker of als beplanting in de voorrand van een border.

Wij adviseren een plantdichtheid bij het aanplanten van minimaal 9 planten per vierkante meter om een goede dichte bedekking van de grond te bereiken.

Onderhoud van kruipend zenegroen

Na een aantal jaren kunnen er gaten in de bodembedekker vallen. Het wordt dan tijd om het kruipend zenegroen uit te graven en her te verdelen. Dat kunt u doen door de planten op te nemen en te scheuren of te knippen in kleinere delen. De grond licht aandrukken na het planten.

Mocht deze bodembedekker niet voldoen dan kunt u ook kiezen voor een wintergroene bodembedekker zoals bonte zegge of witte kleine maagdenpalm

Meer cultivars van Zenegroen (Ajuga reptans)

Overigens bestaan er meerdere Ajuga reptans-variëteiten met een mooie donkerbruine bladkleur zoals:

  • Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ – Het blad is gelijk aan de soort alleen donkerbruin.
  • Ajuga reptans ‘Braunherz’ – Het blad van is zeer donker paarsbruin en glimt iets.
  • Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’ – Het blad heeft drie kleuren waarbij de hoofdkleuren roomwit en groengrijs zijn. Daaroverheen lijkt een  roze kleursaus gegoten te zijn.
  • Ajuga reptans ‘Catlin’s Giant’ – Het blad is vrij donker maar de plant is in alles forser. Goed te gebruiken in de voorrand van een niet te droge border.
  • Ajuga reptans ‘Purple Torch’ – Het blad van dit zenegroen glimt iets. Het blad is niet heel donker.

Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.

Nederlandse naam: Kruipend zenegroen
Fraaie vrouwenmantel, vrouwenmantel
Vergelijk
Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)-image
Vrouwenmantel (Alchemilla mollis), komt als wilde plant van nature voor in Oost-Europa en West-Azië. Vaak groeit Alchemilla mollis langs beekjes in weiden of in loof- en naaldhoutbossen. Alchemilla mollis staat bekend als een vaste plant die zich gemakkelijk uitzaait maar ook gemakkelijk is wat betreft standplaats en groeiomstandigheden. Omdat Alchemilla mollis zich zo gemakkelijk uitzaait is de vrouwenmantel tegenwoordig in veel landen in West-Europa buiten de tuinen te vinden.

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) in de tuin

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) bloeit met geelgroene bloemen die ongeveer 5 mm groot zijn. Deze bloemen staan gerangschikt in een los bloeischerm. De bloeiperiode valt in de maanden mei-juni. Na de bloei kan Alchemilla mollis er wat rommelig uit zien. Dan wordt het tijd om Alchemilla mollis terug te knippen. Na enkele weken verschijnt dan weer jong fris blad en kan de vrouwenmantel ook opnieuw gaan bloeien. Het waaiervormige blad van Alchemilla mollis is aan de boven- en onderkant fijn behaard (mollis=zacht) waardoor waterdruppels als pareltjes op de bladschijf kunnen blijven liggen. Het geplooide en gekartelde blad is circa 10 tot 20 cm in doorsnede. Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) breidt zich tijdens de groei uit met bovengrondse en/of ondergrondse uitlopers. Vermeerdering van deze planten is mogelijk door de planten in het najaar of voorjaar op te nemen en te scheuren. Als borderplant is fraaie vrouwenmantel te gebruiken in de randbeplanting. Om als bodembedekker een goed resultaat te krijgen is het aan te raden om minstens 7 st/m2 te gebruiken. Alchemilla mollis kan uitstekend tegen droogte wat deze fraaie vrouwenmantel (Alchemilla mollis) ook geschikt maakt op warme branderige plaatsen. Lichte schaduw wordt door deze veel gebruikte tuinplant ook verdragen. Vrouwenmantel is goed te combineren met bijvoorbeeld Jonkerlelie (Asphodeline lutea).

Andere soorten vrouwenmantel

In Nederland komen, al zijn een aanral (zeer) zeldzaam, maar liefst 8 soorten vrouwenmantel voor die niet allemaal in cultuur zijn als tuinplant. Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.
Nederlandse naam: Fraaie vrouwenmantel, vrouwenmantel
Chinese bieslook, knoflookbieslook
Vergelijk
Allium tuberosum-image

Allium tuberosum heeft twee regelmatig gebruikte Nederlandse namen: Chinese bieslook of knoflookbieslook. Allium tuberosum komt oorspronkelijk voor in de zuidwestelijke Chinese provincie Shanxi voornamelijk als steppeplant. Het zaad van Chinese bieslook  kiemt vrij gemakkelijk wat de reden is dat deze vaste plant tegenwoordig ook verwilderd te vinden is in Noord-Amerika en Europa.

Chinese bieslook bloeit later, met witte bloemen, dan andere allium-soorten namelijk in de periode augustus-oktober. Dit keukenkruid is ook wat grover dan onze eigen roze bloeiende bieslook.

De knoflookbieslook laat zich gemakkelijk scheuren en is een leuke gemakkelijke plant voor de tuinkruidenhoek.

Nederlandse naam: Chinese bieslook, knoflookbieslook
Blauwe ster, stermaagdenpalm
Vergelijk
Amsonia tabernaemontana salicifolia-image

Amsonia tabernaemontana, stermaagdenpalm of blauwe ster komt van nature voor in Noord-Amerika: van New Jersey tot Florida, Illinois, Kentucky, Missouri en Texas.

Amsonia tabernaemontana groeit voornamelijk in vochtige weiden. In Nederland wordt de variëteit salicifolia gekweekt vanwege het mooie smalle wilgachtige blad.

Amsonia tabernaemontana salicifolia bloeit met lichtblauwe bloemen aan het einde van het voorjaar en begin zomer in de periode tussen april en juli.

Amsonia tabernaemontana salicifolia vormt veel stengels die uit een stevige wortelstok ontspruiten en krijgt zo een bossig voorkomen.

De standplaats van blauwe ster of stermaagdenpalm dient voldoende vocht te bevatten. Na de bloei krijgt Amsonia tabernaemontana salicifolia een gele tot oranje herfstkleur.

Nederlandse naam: Blauwe ster, stermaagdenpalm
Japanse anemoon, herfstanemoon
Vergelijk
Anemone 'Honorine Jobert'-image

Herkomst van de herfstanemoon

Anemone ‘Honorine Jobert’ wordt door velen beschouwd  als een zogenaamde x hybrida-anemoon. Dit is een hybride die ontstaan is uit een kruising tussen twee andere anemonen: Anemone vitifolia, een wilde plant afkomstig uit het Himalaya-gebied en Anemone hupehensis var. japonica afkomstig uit Japan. Het gevolg van deze kruising zijn steriele en slecht bestuivende herfstanemonen met drie stellen chromosomen.

Anemone ‘Honorine Jobert’ is ontdekt in 1858 door kweker M.O. Froebel in de tuin van zijn dochter in Verdun-sur-Meuse maar is volgens de ontdekker geen kruising! Hij ontdekte de wit bloeiende variant tussen een grote pol rood bloeiende Anemone japonica en constateerde dat een worteluitloper witte bloemen produceerde.

De herfstanemoon in de tuin

Anemone ‘Honorine Jobert’, een herfstanemoon met een enkelvoudige bloem, behoort tot de allermooiste herfstbloeiende vaste planten. In De Tuinen van Appeltern staan deze herfstanemonen op verschillende plaatsen in de periode augustus-september te pronken vaak in combinatie met de herfstkleuren van Euonymus alatus (Kardinaalshoed) en Parthenocissus quinquefolia ‘Engelmannii’ (wilde wingerd).

De hoogte van Anemone ‘Honorine Jobert’ bedraagt ruim 120 cm. Net als veel borderplanten houdt Anemone ‘Honorine Jobert’ van een goed gedraineerde tuingrond. Het liefste staan deze prachtige vaste plant op een zonnige plaats of op een plek met lichte schaduw.

Herfstanemoon combineren

Hele mooie combinaties zijn te maken wanneer Anemone ‘Honorine Jobert’ wordt gecombineerd met bijvoorbeeld Eupatorium maculatum-cultivars, Persicaria amplexicaulis-cultivars of Actaea ramosa-cultivars. Herfstanemonen zijn goed te combineren.

Behalve vaste planten kunt u deze witte herfstanemoon ook combineren met allerlei verschillende soorten siergrassen zoals bijvoorbeeld Molinia caerulea-cultivars, Panicum virgatum-cultivars of Miscanthus sinensis-cultivars.

Nederlandse naam: Japanse anemoon, herfstanemoon
Japanse anemoon, herfstanemoon
Vergelijk
Anemone hybrida 'Serenade'-image

Anemone hybrida ‘Serenade’ is een Japanse anemoon of herfstanemoon met een bijzondere roze bloeikleur en halfdubbele bloemen. De bloemblaadjes van Anemone hybrida ‘Serenade’ overlappen elkaars deels vanuit het gele hart.

Anemone hybrida ‘Serenade’ is een bekroonde herfstanemoon en Anemone hybrida ‘Serenade’ bloeit vanaf de zomer tot diep in de herfst.

Het blad van Anemone hybrida ‘Serenade’ is drie-lobbig en de plant breidt zich langzaam uit door middel van wortelstokken. Op een gunstige plek kunnen zo hele pollen ontstaan. Anemone hybrida ‘Serenade’ is winterhard tot ca. -15 graden.

Anemone hybrida ‘Serenade’ wordt 80-100 cm hoog en staat graag op een lichtbeschaduwde tot halfbeschaduwde plaats in de plantenborder.

Anemone hybrida ‘Serenade’ houdt ook van een rijke vochtdoorlatende bodem. Dus een bodem die veel organische meststoffen bevat.

Anemone hybrida
‘Serenade’ is verder een vrij gemakkelijke plant die weinig te lijden heeft van ziektes en ongedierte.

Nederlandse naam: Japanse anemoon, herfstanemoon
Vergelijk
Jonkerlelie (Aphodeline lutea)-image

Jonkerlelie (Asphodeline lutea) maar wordt in het Nederlands ook gele affodil genoemd. Asphodeline is  een geslacht van circa 17 soorten kruidachtige planten waarvan de bloemen in rechtopstaande trossen of pluimen bloeien.

Herkomst jonkerlelie (Asphodeline lutea)

De jonkerlelie behoort tot de lelie-familie (Lilaceae). Deze opvallende tuinplant komt oorspronkelijk uit de landen grenzend het oostelijke deel van de Middellandse zee. Tevens is Asphodeline lutea als botanische soort te vinden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten van Algerije tot Iran.

De gele affodil is te vinden in gebieden met kalksteen onder kreupelhout en op stenige hellingen.

Jonkerlelie in de tuin

Jonkerlelie (Asphodeline lutea) is vanwege de groeiwijze en kleur met geen enkele tuinplant te verwarren. Aphodeline lutea heeft grasachtige bladeren en bloeit met talrijke gele bloemetjes op stengels die wel 120 cm hoog kunnen worden.

De bloeitijd van Aphodeline lutea valt in de periode maart-juni. Aphodeline lutea heeft vele jaren zonder problemen in Bloemenpark Appeltern gestaan en verdraagt dus ook een periode met vorst.

De bloemetjes van de jonkerlelie (Asphodeline lutea) zijn stervormig en bloeit vaak pas na een jaar of drie. De bloei van ieder bloemetje houdt niet lang aan maar ze worden snel opgevolgd door nieuwe bloemetjes zodat de bloei wekenlang aanhoudt.

Na de bloei vormt de jonkerlelie groene besachtige vruchten maar de plant kan zich uitbreiden met stevige vlezige wortels. De jonkerlelie woekert echter niet.

Aphodeline lutea staat dus graag op een zonnige warme plaats met een doorlatende bodem en stelt een jaarlijkse kalkgift op prijs.

De jonkerlelie (Asphodeline lutea) komt het beste tot zijn recht in een plantvak met lage bodembedekkende beplanting zoals bijvoorbeeld Goudaardbei (Waldsteinia ternata), koperknoopje (Leptinella Platts Black) of met een laagblijvende vrouwenmantel.

Jonkerlelie (Asphodeline lutea)
Jonkerlelie (Asphodeline lutea)

Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.

Nederlandse naam: Jonkerlelie, gele affodil
Indianenaardappel, Amerikaanse grondnoot
Vergelijk
Apios americana-image

Apios americana, de indianenaardappel of Amerikaanse grondnoot, is een klimplant waarvan de knollen van origine door verschillende Noord-Amerikaanse indianenstammen werden verzameld en gegeten. De voedzame en eetbare knollen kunnen vanaf het tweede jaar geoogst worden.
Apios americana is ons Europese klimaat goed winterhard hoewel de bovengrondse delen wel in de winter afsterven.

De geurende vlinderbloemen van Apios americana zijn erg decoratief en roze van kleur. De bloei van Apios americana valt in de zomerperiode.

Apios americana
houdt van een zonnige en vochtige bodem en kan dan in 1 seizoen 2 tot 3 meter hoog worden.

Nederlandse naam: Indianenaardappel, Amerikaanse grondnoot
Duivelswandelstok
Vergelijk
Aralia californica-image

Aralia californica, is een duivelswandelstok of aralia, van origine afkomstig uit, hoe kan het anders, Noord-Amerika. Aralia californica is niet alleen te vinden in Californië, vooral rond San Francisco Bay, maar ook in zuidwest Oregon. Aralia californica lijkt in groeiwijze totaal niet op de gewone duivelswandelstok, want dat is een struik, Aralia elata.

In tuinen wordt Aralia californica gedurende het groeiseizoen zeker een meter of 2 tot 2.50 hoog. De losse bloeipluimen zijn 30 tot 45 cm lang en bevatten talloze witte bloemetjes. Aralia californica bloeit in de zomerperiode.

Na de bloei vormt Aralia californica zwartrode bessen die elk drie tot vijf zaden bevatten.

Het blad is groot, geveerd en erg decoratief en kan wel een meter lang worden.

Op een geschikte standplaats is de halfschaduw en een niet te droge grond wordt Aralia californica in het seizoen net zo hoog als breed! Als solitairplant is Aralia californica spectaculair!

Nederlandse naam: Duivelswandelstok
Compacte aardbeiboom
Vergelijk
Arbutus unedo 'Compacta'-image

Arbutus unedo ‘Compacta’ is een compact groeiende aardbeiboom. Arbutus unedo ‘Compacta’ bloeit met witte Pieris-achtige bloemen in de zomer periode.

Na de bloei worden in het volgende jaar de karakteristieke oranje rode vruchten gevormd die doen denken aan aardbeien. Vaak zijn zowel witte bloemen als rode vruchten tegelijkertijd te zien. De vruchten zien er aantrekkelijk uit, zijn niet giftig maar zijn ook niet echt lekker. Toch worden er van de vruchten alcoholische dranken gestookt.

Arbutus unedo ‘Compacta’ houdt van een zonnige beschutte standplaats en een niet te arme bodem. Arbutus unedo, komt van origine uit het Middellandse Zee gebied.

Het blad van Arbutus unedo ‘Compacta’ is wintergroen en omgekeerd eirond.

Arbutus unedo ‘Compacta’ blijft, zoals de naam suggereert, wat kleiner dan de soort Arbutus unedo. Compact betekent hier niet groter dan een meter of 4-5 terwijl de soort toch wel een meter of 9 tot 10 hoog kan worden.

Nederlandse naam: Compacte aardbeiboom
Witte bijvoet
Vergelijk
Artemissia lactiflora-image

Artemissia lactiflora, witte bijvoet, komt oorspronkelijk uit West-China (provincie Sichuan) en groeit op open plekken en onder kreupelhout van bossen.

De bloei van Artemissia lactiflora of witte bijvoet met witte tot crème gele bloemen, vindt plaats in de periode augustus-september.

Witte bijvoet vormt na een aantal jaren grote sierlijke pollen en wordt in het seizoen circa 140 tot 160 cm hoog. Artemissia lactiflora is een gemakkelijke plant en volledig winterhard.

Artemissia lactiflora staat graag op een vochthoudende bodem en op een zonnige plaats in de border.

Nederlandse naam: Witte bijvoet
Vergelijk
Stekelnootje (Acaena microphylla Kupferteppich)-image
Stekelnootje (Acaena microphylla Kupferteppich) is een laagblijvende bodembedekkende vaste plant van origine afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Hier groeit en bloeit het stekelnootje in weiden en rivierbeddingen. Stekelnootje (Acaena microphylla Lees meer
Plantgebruik: Bodembedekker,Moderne tuin,Patiotuin,Rotstuin
Nederlandse naam: Stekelnootje
Stekelnootje
Vergelijk
Hongaarse bereklauw (Acanthus hungaricus)-image
De Hongaarse bereklauw (Acanthus hungaricus) oogt in alle opzichten wat netter en strakker dan de zachte bereklauw (Acanthus mollis). Een synoniem voor bereklauw is akant. Herkomst Hongaarse bereklauw (Acanthus hungaricus) Van nature komt d Lees meer
Plantgebruik: Cottagetuin,Klassieke tuin,Moderne tuin,Patiotuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Hongaarse bereklauw, Hongaarse akant
Synoniem naam: Acanthus longifolius
Hongaarse bereklauw, Hongaarse akant
Vergelijk
Zachte bereklauw (Acanthus mollis)-image
Zachte bereklauw (Acanthus mollis) heeft verschillende Nederlandse namen. Deze acanthus-soort wordt om deze reden ook wel zachte acanthus, zachte akant of stekelige bereklauw genoemd. De zachte bereklauw (Acanthus mollis) komt van nature vo Lees meer
Plantgebruik: Cottagetuin,Klassieke tuin,Moderne tuin,Orangerieplant (in een kuip of bak),Patiotuin,Solitair,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Zachte acanthus, akant, stekelige bereklauw
Zachte acanthus, akant, stekelige bereklauw
Vergelijk
Dropplant (Agastache Black Adder)-image
De dropplant (Agastache Black Adder) is vanwege de mooie opstaande bloemen aantrekkelijke tuinplant. De dropplant is de vinden in de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en komt van nature voor op prairies en droge hooglandbossen in een deel van Lees meer
Plantgebruik: Cottagetuin,Moderne tuin,Prairietuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Dropplant, anijsnetel
Dropplant, anijsnetel
Vergelijk
Agastache 'Blue Boa'-image
Agastache ‘Blue Boa‘, een dropplant of anijsnetel, is een Amerikaanse selectie en een veronderstelde verbetering van Agastache ‘Blue Fortune’. De bloemaar van Agastache ‘Blue Boa’ heeft een diepere en intensere kleur lilablauw Lees meer
Plantgebruik: Moderne tuin,Prairietuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Dropplant, anijsnetel
Dropplant, anijsnetel
Vergelijk
Dropplant (Agastache Blue Fortune)-image
De dropplant (Agastache Blue Fortune) is waarschijnlijk één van de meest bekende dropplanten of anijsnetels. Agastache ‘Blue Fortune’ is ontstaan uit een kruising tussen Agastache foeniculum (Noord Amerika) en Agastache rugosa (Japan, Lees meer
Plantgebruik: Cottagetuin,Moderne tuin,Natuurtuin (bijen vlinders en hommels),Prairietuin
Nederlandse naam: Dropplant, anijsnetel
Vergelijk
Dropplant (Agastache rugosa Alabaster)-image
Dropplant (Agastache rugosa Alabaster) is een fraaie witbloeiende gekweekte vorm van Agastache rugosa. Agastache rugosa komt oorspronkelijk uit Japan, China, Laos en Korea waar deze dropplant of anijsnetel in velden groeit en onder droog kr Lees meer
Plantgebruik: Moderne tuin,Natuurtuin (bijen vlinders en hommels),Prairietuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Dropplant, anijsnetel
Dropplant, anijsnetel
Vergelijk
Zenegroen (Ajuga reptans Chocolate Chip)-image
Herkomst van zenegroen (Ajuga reptans Chocolate Chip) Zenegroen (Ajuga reptans Chocolate Chip) is een gekweekte vorm van zenegroen en een vaste overblijvende tuinplant. De Nederlandse naam is eigenlijk kruipend zenegroen. Kruipend zenegroen Lees meer
Plantgebruik: Bodembedekker,Moderne tuin
Nederlandse naam: Kruipend zenegroen
Kruipend zenegroen
Vergelijk
Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)-image
Vrouwenmantel (Alchemilla mollis), komt als wilde plant van nature voor in Oost-Europa en West-Azië. Vaak groeit Alchemilla mollis langs beekjes in weiden of in loof- en naaldhoutbossen. Alchemilla mollis staat bekend als een vaste plant d Lees meer
Plantgebruik: Bodembedekker,Cottagetuin,Jaren-dertigtuin,Klassieke tuin,Moderne tuin,Natuurtuin (bijen vlinders en hommels),Patiotuin,Prairietuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Fraaie vrouwenmantel, vrouwenmantel
Fraaie vrouwenmantel, vrouwenmantel
Vergelijk
Allium tuberosum-image
Allium tuberosum heeft twee regelmatig gebruikte Nederlandse namen: Chinese bieslook of knoflookbieslook. Allium tuberosum komt oorspronkelijk voor in de zuidwestelijke Chinese provincie Shanxi voornamelijk als steppeplant. Het zaad van Chi Lees meer
Plantgebruik: Cottagetuin,Natuurtuin (bijen vlinders en hommels)
Nederlandse naam: Chinese bieslook, knoflookbieslook
Chinese bieslook, knoflookbieslook
Vergelijk
Amsonia tabernaemontana salicifolia-image
Amsonia tabernaemontana, stermaagdenpalm of blauwe ster komt van nature voor in Noord-Amerika: van New Jersey tot Florida, Illinois, Kentucky, Missouri en Texas. Amsonia tabernaemontana groeit voornamelijk in vochtige weiden. In Nederland Lees meer
Plantgebruik: Cottagetuin,Jaren-dertigtuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Blauwe ster, stermaagdenpalm
Blauwe ster, stermaagdenpalm
Vergelijk
Anemone 'Honorine Jobert'-image
Herkomst van de herfstanemoon Anemone ‘Honorine Jobert’ wordt door velen beschouwd  als een zogenaamde x hybrida-anemoon. Dit is een hybride die ontstaan is uit een kruising tussen twee andere anemonen: Anemone vitifolia, een wilde pla Lees meer
Plantgebruik: Cottagetuin,Jaren-dertigtuin,Klassieke tuin,Oosterse (Japanse) tuin,Patiotuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Japanse anemoon, herfstanemoon
Japanse anemoon, herfstanemoon
Vergelijk
Anemone hybrida 'Serenade'-image
Anemone hybrida ‘Serenade’ is een Japanse anemoon of herfstanemoon met een bijzondere roze bloeikleur en halfdubbele bloemen. De bloemblaadjes van Anemone hybrida ‘Serenade’ overlappen elkaars deels vanuit het gele hart. Anemone hyb Lees meer
Plantgebruik: Cottagetuin,Moderne tuin,Oosterse (Japanse) tuin,Patiotuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Japanse anemoon, herfstanemoon
Japanse anemoon, herfstanemoon
Vergelijk
Jonkerlelie (Aphodeline lutea)-image
Jonkerlelie (Asphodeline lutea) maar wordt in het Nederlands ook gele affodil genoemd. Asphodeline is  een geslacht van circa 17 soorten kruidachtige planten waarvan de bloemen in rechtopstaande trossen of pluimen bloeien. Herkomst jonkerl Lees meer
Plantgebruik: Cottagetuin,Moderne tuin,Prairietuin,Rotstuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Jonkerlelie, gele affodil
Vergelijk
Apios americana-image
Apios americana, de indianenaardappel of Amerikaanse grondnoot, is een klimplant waarvan de knollen van origine door verschillende Noord-Amerikaanse indianenstammen werden verzameld en gegeten. De voedzame en eetbare knollen kunnen vanaf he Lees meer
Plantgebruik: Jaren-dertigtuin,Patiotuin
Nederlandse naam: Indianenaardappel, Amerikaanse grondnoot
Indianenaardappel, Amerikaanse grondnoot
Vergelijk
Aralia californica-image
Aralia californica, is een duivelswandelstok of aralia, van origine afkomstig uit, hoe kan het anders, Noord-Amerika. Aralia californica is niet alleen te vinden in Californië, vooral rond San Francisco Bay, maar ook in zuidwest Oregon. Ar Lees meer
Plantgebruik: Natuurtuin (bijen vlinders en hommels),Solitair
Nederlandse naam: Duivelswandelstok
Duivelswandelstok
Vergelijk
Arbutus unedo 'Compacta'-image
Arbutus unedo ‘Compacta’ is een compact groeiende aardbeiboom. Arbutus unedo ‘Compacta’ bloeit met witte Pieris-achtige bloemen in de zomer periode. Na de bloei worden in het volgende jaar de karakteristieke oranje rode vruchten ge Lees meer
Plantgebruik: Heidetuin,Moderne tuin,Patiotuin,Solitair
Nederlandse naam: Compacte aardbeiboom
Compacte aardbeiboom
Vergelijk
Artemissia lactiflora-image
Artemissia lactiflora, witte bijvoet, komt oorspronkelijk uit West-China (provincie Sichuan) en groeit op open plekken en onder kreupelhout van bossen. De bloei van Artemissia lactiflora of witte bijvoet met witte tot crème gele bloemen, v Lees meer
Plantgebruik: Cottagetuin,Moderne tuin,Natuurtuin (bijen vlinders en hommels),Patiotuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Witte bijvoet
Witte bijvoet
128 planten « pagina 1 van 8 »