Tuinplanten
In het Tuinplantenoverzicht zijn de mooiste tuinplanten opgenomen die momenteel gekweekt worden.
Via de De Schetsservice in Bloemenpark Appeltern kunt u (betaald) advies krijgen met betrekking tot de inrichting van uw tuin of plantenborders.
Herkomst plantenfoto's
Veel plantenfoto's zijn gemaakt in Bloemenpark Appeltern. De meeste planten zijn in het seizoen in het Tuininspiratiepark te bewonderen!
Planten selecteren
Via het linker menu kunt u selecties maken op basis van de planteigenschappen. Door op de oranje driehoek met 'vergelijk' te clicken kunt u twee of meerdere planten aanvinken om te vergelijken. Na het aanvinken verschijnt boven de foto's een nieuwe balk voor het vergelijken met 'Vergelijk'.
Click op een plantenfoto voor de algemene plantbeschrijving.
De gouden zegge (Carex Aurea) is een waardevolle kweekvorm van de botanische soort Carex elata. De volledige naam van Gouden zegge is Carex elata 'Aurea'. De soort elata is inheems in heel Europa en in het Atlasgebergte van Noord-Afrika. Ook in Turkije, Iran en Centraal-Azië is Carex elata als wilde plant te vinden. De Nederlandse naam van Carex elata is gekuifde zegge, kuifzegge, goudzegge of stijve zegge.
Deze gouden zegge wordt ook gekweekt onder andere plantennamen (Synoniemen). Voorbeelden hiervan zijn Carex elata 'Bowles('s) Variety' of Carex elata 'Bowles('s) Golden'.
Carex elata houdt van vochtige groeiomstandigheden. Daardoor groeit deze zegge graag in moerassen, ondiepe en drassige bermen en waterranden, natte bossen en in of langs vennen.
Gouden zegge (Carex Aurea) in de tuin
Opvallend en uniek kenmerk van deze wintergroene tuinplant is de lichte geelgroene bladkleur. Om die reden is gouden zegge (Carex Aurea) geschikt om in een wat donkere hoek van de tuin te plaatsen zodat de plek lichter oogt.
De onopvallende bloei van gekuifde zegge vindt plaats in de periode mei-juni. De bloei is echter niet de belangrijkste kwaliteit van deze mooie groene bodembedekker. Het frisse geelgroene blad steelt in de schaduw de show!
Na de bloei rijpen de zaden maar vermeerdering van deze tuinplan is eveneens mogelijk door de planten op te nemen en daarna te scheuren. Uit 1 pol ontstaan dan uiteindelijk tientallen nieuwe planten.
Carex elata ‘Aurea’ kan goed tegen schaduw en wordt uiteindelijk 50-60 cm hoog.
Soms krijgt deze tuinplant in de winter bruine bladeren of bladpunten. Het beste is dan om de kuifzegge in het voorjaar af te knippen waarna fris blad verschijnt.
Andere soorten zegges
Japanse zegge - Carex morrowii 'Silver Sceptre'
Japanse zegge - Carex morrowii 'Variegata'
Palmzegge - Carex muskingumensis
Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.
De Japanse zegge (Ice Dance) is een waardevolle kweekvorm van de botanische soort Carex morrowii. Deze mooie zegge komt van nature voor in lage bergachtige streken in Japan. De omstandigheden zijn vaak drassig en om deze reden kan zegge goed tegen een vochtige standplaats.
Japanse zegge (Ice Dance) in de tuin
De Japanse zegge (Ice Dance) heeft voluit Carex morrowii 'Ice Dance'. Deze wintergroene bodembedekker heeft aan de buitenzijde van het blad aan beide zijden een lichte streep. Deze strepen zijn bij Carex morrowii 'Ice Dance' lichter en helderder van kleur dan bij Carex morrowii 'Variegata'. Beiden worden in het Nederlands bonte zegge of Japanse zegge genoemd hetgeen enige verwarring kan geven.
De hoogte van deze zegge bedraagt uiteindelijk 50-60 cm. Deze bonte zegge vormt een soort dichte pollen of pruiken met een doorsnede van ongeveer een halve meter of meer.
Net als andere Carex morrowii variëteiten staat deze Japanse zegge graag op een vochtige humusrijke bodem op een plek in de halfschaduw of schaduw. Het zijn overwegend sterke planten. Een zonnige standplaats is voor deze zegge ook geen enkel probleem.
Carex morrowii ‘Ice Dance’ kan zowel als wintergroene bodembedekker of als solitair gebruikt worden in bijvoorbeeld een Japanse tuin. De worteluitlopers zorgen voor een dichte mat waar onkruid nauwelijks doorheen komt.
De onopvallende bloei van Japanse zegge (Ice Dance) vindt plaats in de periode april-juli. De bloei is echter niet de belangrijkste kwaliteit van deze mooie groene bodembedekker.
Soms krijgt deze tuinplant in de winter bruine bladeren of bladpunten. Het beste is dan om de Japanse zegge in het voorjaar af te knippen waarna fris blad verschijnt.
De Japanse zegge is eenvoudig te vermeerderen door de wat oudere planten op te nemen en daarna te scheuren. Ter illustratie: een flinke pol van een halve m2 kan vervolgens wel 200 nieuwe zegges opleveren.
Andere soorten zegges
Stijve zegge of gouden zegge - Carex elata 'Aurea'
Japanse zegge - Carex morrowii 'Silver Sceptre'
Japanse zegge - Carex morrowii 'Variegata'
Palmzegge - Carex muskingumensis
Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.
Carex morrowii ‘Silver Sceptre’ is een bonte zegge of Japanse zegge met een wat smaller en langer blad dan andere Carex morrowii-variëteiten. Ook zit er iets meer wit in het fraaie wintergroene blad van Carex morrowii ‘Silver Sceptre’ waardoor de zegge wel van zilver lijkt. Vandaar de naam zilverzegge.
De bloeitijd van de zilverzegge valt in de periode april-mei en Carex morrowii ‘Silver Sceptre’ bloeit met kleine borstelachtige bloemen.
Carex morrowii ‘Silver Sceptre’ kan na een vorstperiode bruin worden en dan kan deze bonte zegge het beste afgeknipt worden op een hoogte van 10 cm boven de grond.
De Japanse zegge (Carex Variegata) is een veelgebruike bonte kweekvorm van de botanische soort Carex morrowii. Deze waardevolle zegge komt van nature voor in Japan voornamelijk in lage bergachtige streken op vochtige plaatsen. Bijvoorbeeld in moerassen, langs oevers en laag gelegen bossen.
Japanse zegge (Carex Variegata) in de tuin
De volledige botanische naam van deze Japanse zegge (Carex Variegata) is Carex morrowii 'Variegata'. Aan de buitenzijde van het lange grasachtige blad heeft de zegge aan beide zijden geelgroene strepen. Deze strepen zijn bij Carex morrowii 'Ice Dance' veel lichter van kleur. Om deze reden is de Nederlandse naam 'bonte zegge' is op beide kweekvormen van toepassing genoemd hetgeen soms verwarring geeft.
Carex morrowii ‘Variegata’ kan zowel als wintergroene bodembedekker of als solitair gebruikt worden in bijvoorbeeld een Japanse tuin. De worteluitlopers zorgen voor een dichte mat waar onkruid nauwelijks doorheen komt. Zegges zijn ook goed te gebruiken in onderhoudsarme voortuinen omdat zij weinig onderhoud nodig hebben. De plantdichtheid adviseren we op minimaal 5 planten per m2.
De hoogte van Carex morrowii ‘Variegata’ bedraagt meestal 50-60 cm. De bloei met onopvallende bloemen valt in de periode april-juni en is vrij onopvallend. Het wintergroene bonte blad is echter de belangrijkste sierwaarde van Carex morrowii ‘Variegata’.
Japanse zegge (Variegata) houdt van een voedselrijke en vochtige standplaats. Deze standplaats mag zonnig zijn maar een schaduwrijke plaats is dus voor Carex morowii ‘Variegata’ ook geen probleem.
Soms krijgt deze tuinplant in de winter bruine bladeren of bladpunten. Het beste is dan om de Japanse zegge in het voorjaar af te knippen waarna fris blad verschijnt. Deze plant heeft dus niet veel onderhoud nodig.
De Japanse zegge (Carex Variegata) is eenvoudig te vermeerderen door de wat oudere planten op te nemen en daarna te scheuren. Ter illustratie: een flinke pol van een halve m2 kan vervolgens wel 200 nieuwe zegges opleveren.
Andere soorten zegges
Stijve zegge of gouden zegge - Carex elata 'Aurea'
Japanse zegge - Carex morrowii 'Silver Sceptre'
Japanse zegge - Carex morrowii 'Ice Dance'
Palmzegge - Carex muskingumensis
Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.
Carex muskingumensis, een palmzegge heeft een opvallender bloem dan vele andere zegge’s. Toch is de belangrijkste kwaliteit van de palmzegge het fraaie grasachtige groene blad dat als de wieken van een windmolentje rond de stengel staat.
De herkomst is Noord-Amerika en dan vooral het midwesten waar het te vinden is in moerassen en zegge-velden. De Latijnse naam is ontleend aan de Muskingum rivier, een arm van de Ohio-rivier, die stroomt in de staat Ohio.
Carex muskingumensis wordt ongeveer 60 tot 80 cm hoog, staat graag in de halfschaduw maar kan op een zeer vochtige plaats ook in de zon.
Carex oshimensis ‘Evergold’ is een Japanse zegge met een fraai wintergroen tweekleurig blad. De bladrand van Carex oshimensis ‘Evergold’ is groen en het middelste deel is goudgeel.
Carex oshimensis ‘Evergold’ blijft in de regel wat lager dan Carex morrowii-variëteiten namelijk circa 30-40 cm.
Carex oshimensis ‘Evergold’ is goed te gebruiken als bodembedekker. De groeiwijze is pruik- of polvormig.
De bloei van Carex oshimensis ‘Evergold’ of bonte zegge valt in de periode mei-juni.
Carex oshimensis ‘Evergold’ staat graag op een vochthoudende bodem in de halfschaduw of schaduw.
Imperata cylindrica ‘Red Baron’, Japans bloedgras, krijgt in het najaar deels een rode kleur. Imperata cylindrica, de soort, komt van oorsprong uit oost-Azië en wordt daar beschouwd als een hardnekkig onkruid. Toch wordt Imperata cylindrica geplant op plaatsen die erosiegevoelig zijn omdat de plant een dicht wortelstelsel vormen die de grond vasthoudt.
Imperata cylindrica ‘Red Baron’ is zonder twijfel de mooiste en bekendste cultuurvariëteit die goed te gebruiken is in combinatie met verschillende soorten vaste planten.
Imperata cylindrica ‘Red Baron’ is in de winter volledig onzichtbaar om in het voorjaar weer groen uit te lopen. De karakteristieke rode kleur verschijnt pas in de zomerperiode en Imperata cylindrica ‘Red Baron’is dan circa 50-60 cm hoog.
Imperata cylindrica ‘Red Baron’ staat graag op een zonnige plek in de tuin en de bodem moet goed waterdoorlatend zijn.
Imperata cylindrica ‘Red Baron’ is gemakkelijk te vermeerderen in het voorjaar omdat de wortels goed uit elkaar te halen zijn en eigenlijk bestaan uit verscheidene planten.
Molinia caerulea ‘Moorhexe’, een pijpestrootje, is gemakkelijk te herkennen aan de compacte en stijfopgaande groei en de donkere bloem.
Door deze eigenschappen is Molinia caerulea ‘Moorhexe’ goed te gebruiken als doorweefplant voor een vaste plantenborder.
Molinia caerulea ‘Moorhexe’ kan zowel op een zonnige plek staan als op een halfbeschaduwde plek.
De soort Molinia caerulea is inheems in België en Nederland en treffen we vaak in bosgebieden en heidevelden waar het pijpestrootje een bedreiging vormt voor de heidevegetatie.
Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ is een dwerglampenpoetsersgras dat maar 50 tot 60 cm hoog wordt.
Oorspronkelijk komt Pennisetum alopecuroides uit Oost-Azië en Australië. De naam Pennisetum is samengesteld uit het Latijnse woord ‘Penna’ wat ‘veer’ betekent en ‘seta’ wat ‘borstel ‘betekent. De borstelvormige bloeiwijze is kenmerkend voor een Pennisetum.
In de nazomer bloeit Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’, een laag blijvend siergras, met opvallende kleine tussen het blad zittende borstelachtige bloemen.
Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ moet in de zon staan en de bodem moet in de winter vrij droog zijn.
Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ is goed te combineren met lavendel, Gaura en vaste planten. Waardevol laag siergras!
Schizachyrium scoparium ‘Blue Heaven’, klein prairiegras, valt op door de stijve groeiwijze en de zeer fraaie herfstverkleuring.
De soort Schizachyrium scoparium komt met een uitzondering van een paar staten bijna in heel Noord-Amerika voor maar is vooral te vinden in op de prairies in het Midwesten.
Schizachyrium scoparium ‘Blue Heaven’, of klein prairiegras, verlangt een goed gedraineerde bodem want anders valt het weg in de winter.
Schizachyrium scoparium ‘Blue Heaven’ wordt ongeveer 50-60 cm hoog en kan uiteraard goed gebruikt worden in Prairietuinen.