Vlinderstruik (Buddleja davidii)
Herkomst van de vlinderstruik (Buddleja davidii)
De prachtige vlinderstruik (Buddleja davidii) is voor het eerst ontdekt in Centraal-China rond 1887 door Pater Armand David. De vlinderstruik wordt dan ook naar hem vernoemd: Buddleja davidii.
Behalve in China komt de vlinderstruik van nature ook voor in Japan. Het geslacht Buddleja bestaat uit meer dan 100 soorten waarvan het verspreidingsgebied zich uitstrekt over Oost-Azië, het eiland Madagascar, Zuid-Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig is de vlinderstruik in veel landen en op veel plekken verwilderd.
Uit onderzoek blijkt (John Chau, Department of Biology, University of Washington) dat de vlinderstruik (Buddleja davidii) oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt maar zich vervolgens in fasen verspreidt heeft over Madagascar, Amerika en Azië.
De vlinderstruik in de tuin
De vlinderstruik (Buddleja davidii) is vooral populair om de vele vlinders die op deze struik afkomen. De rijke bloei met de karakteristieke paarse pluimvormige bloemen vindt plaats in de zomer.
Buddleja davidii kan uitgroeien tot een zeer hoge en losgroeiende struik van 3 tot 5 meter hoog. Dus een jaarlijkse snoei is aan te raden om de struik hierdoor compact te houden.
Snoei vlinderstruik (Buddleja davidii) daarom in het voorjaar.. Knip alle takken af tot een halve meter boven de grond zodat de vlinderstruik niet later mooi compact blijft! Snoeien is ook noodzakelijk om de vlinderstruik rijker te laten bloeien.
Een vlinderstruik kan invriezen wanneer de temperatuur daalt onder de –15 graden. Het is dan ook verstandig om wat extra grond of compost rond de voet van de vlinderstruik aan te brengen.
Het aanplanten van de vlinderstruik draagt niet bij tot het in stand houden van wat zeldzamere vlindersoorten. Deze vlinders vliegen hier niet op en gebruiken de buddleja‘s ook niet als waardplanten. Vlinderstruiken trekken vooral dagpauwogen, witjes, gehakkelde aurelia’s, distelvlinders of kleine vossen.
Andere soorten vlinderstruik (Buddleja davidii):
Van de vlinderstruik (Buddleja davidii) bestaan veel verschillende cultivars die vooral verschillen in planthoogte, bloeikleur en lengte van de bloem. Ook bestaan er andere soorten vlinderstruiken zoals Buddleja weyeriana die een afwijkende gele bloeikleur heeft!
Enkele mooie en bekende cultuurvariëteiten zijn bijvoorbeeld:
- B. davidii ‘African Queen’ – donker purperviolet bloemige vlinderstruik
- B. davidii ‘Black Knight’ – zeer donkerpurper bloemige vlinderstruik
Tevens:
- B. d. ‘Border Beauty’ – lilapaars
- B. d. ‘Empire Blue’ – paarsblauw
- B. d. ‘Ile de France’ – dieppaars
- B. d. ‘Pink Delight’ – roze
- B. d. ‘Royal Red ‘ – paarsrood
- B. d. ‘White Profusion’ – wit
Maak een Schetsafspraak
Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.
Wat vindt u nog meer interessant?
Witbloeiende vaste planten
Roze bloeiende vaste planten
Monnikspeper (Vitex agnus-castus)
Tuinplantenoverzicht
Kleine tuin ontwerpen