Salie (Salvia nemorosa Caradonna)
Herkomst van salie (Salvia nemerosa Caradonna)
Salie (Salvia nemorosa Caradonna) of bossalie heeft prachtige stevige donkere rechtopstaande stengels en vrij smalle bloeiaren. Deze cultivar van de bossalie is in 1996 gevonden in Duitsland. De botanische soort dus de oorspronkelijke Salvia nemorosa is inheems in een groot deel van Centraal-Europa en West-Azië. De bossalie groeit niet alleen op rotsige bodems en hellingen maar ook in de droge weiden van Oost-Turkije en Iran tot de Kaukasus en Afghanistan.
Salie (Salvia nemorosa Caradonna) in de tuin
Salvia nemorosa ‘Caradonna’ is een met donkerpaarse stengels rechtopstaande Salvia. Deze salie vormt na enige jaren een compacte pol. De middelgroene bladeren geven na kneuzen een aromatische geur af. De aren van Salie (Salvia nemorosa Caradonna) steken circa 30 cm boven het blad uit.
De bloeiperiode van Salvia nemerosa 'Caradonna' begint in juni en en houdt lang aan tot in de herfst met paarse lipbloemen.
Salvia nemorosa ‘Caradonna’ houdt absoluut van een droge zonnige standplaats in de tuin en zal het om deze reden slecht doen op vette kleibodems.
Het mooiste resultaat ontstaat wanneer salie (Salvia nemorosa Caradonna) in een wat grotere groep wordt aangeplant (minimaal 1 m2) zodat een plantgroep met een bossig uiterlijk ontstaat.
Mooie plantencombinaties zijn de maken met andere zomerbloeiende borderplanten bijvoorbeeld Achillea (duizendblad), Geranium 'Azure Rush' (ooievaarsbek), Phlox paniculata (floks, lage kweekvormen), Persicaria amplexicaulis (duizendknoop, lage kweekvormen), Gypsophylla (Gipskruid) en Nepeta (kattenkruid). Kortom tuinplanten met een afwijkende bloemvorm en bloeikleur en dus te gebruiken als borderplanten.
Tenslotte nog wel een kleine waarschuwing. Het is bekend dat Salvia nemerosa licht vatbaar is voor echte meeldauw, bladvlekkenziekte en roest hoewel dat op een zandige bodem meestal meevalt. Desondanks is het aanplanten van Salie (Salvia nemorosa Caradonna) zeker het proberen waard!
Salvia nemerosa 'Caradonna' kunt u na de eerste bloei terugsnoeien maar niet helemaal tot aan de grond. Vervolgens zal deze salie een tweede bloei geven. In de winter sterft de Salie af maar het afknippen van de uitgebloeide stengels kunt u het beste in het komende vroege voorjaar doen.
Maak een Schetsafspraak
Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.
Wat vindt u nog meer interessant?
Moerassalie - Salvia uliginosa
Paarsbloeiende vaste planten
Tuin laten ontwerpen
Kleine tuin ontwerpen
Salvia nemerosa 'Mainacht'- Salie