Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris)
Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) is een zelfhechtende klimplant met opzichtige witte bloemen. Van origine komt deze klimmer voor in het Himalaya-gebergte en China. De klimhortensia gedraagt zich soms als een bladverliezende struik in beboste valleien, langs rivieroevers en op berghellingen maar kan zich op die plekken ook als bodembedekker gedragen.
De naamgeving is een beetje verwarrend want Hydrangea anomala en Hydrangea petiolaris zijn in het verleden als twee afzonderlijke soorten beschouwd. Tegenwoordig gaat men ervan uit dat Hydrangea petiolaris een sierlijker vorm is van Hydrangea petiolaris en wordt daarom Hydrangea anomala subsp. petiolaris genoemd.
De subsp. petiolaris is inheems in Oost- Siberië, Japan, China en Zuid-Korea. Deze vorm heeft grotere bloemen maar minder opzichtige steriele bloemen per tuil waarbij iedere bloem meer dan 10 meeldraden heeft. Het blad is elliptisch-ovaal in afwijking van het eironde tegenoverstaande gezaagde blad van Hydrangea anomala.
Het eerste deel van de geslachtsnaam Hydrangea komt van het Griekse woord voor water: hydor. Het tweede deel van het Griekse woord voor 'vat': 'aggeion'. Dit zou verwijzen naar de bekerachtige vrucht van de klimhortensia. Overigens wordt de Hydrangea in het Nederlands ook waterstruik genoemd.
Plantbeschrijving van Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris)
Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) is een sterk groeiende klimplant met houtachtige, gemakkelijk breekbare, roodbuine stengels. Deze stengels zijn voorzien van luchtwortels waarmee de klimhortensia kronkelend en slingerend naar boven klimt. De schors schilfert aan de basis af tot loshangende vellen en zijn met name in de winter, als de klimhortensia het blad kwijt is, decoratief.
Het grote donkergroene gezaagde blad van de klimhortensia wordt in de herfst eerst prachtig geel en valt daarna pas af.
Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) is een sterke klimplant die zowel in de zon als in de schaduw nog goed groeit en bloeit. Aan de noordkant is de bloei echter wel iets minder uitbundig. Tijdens de bloei worden de ongeveer 20 cm brede bloemen druk bezocht door bijen en andere bestuivers. Deze klimplant kan zonder problemen huishoog tegen een gevel klimmen.
Plantenziektes komen bij deze zelfhechtende klimplant niet of nauwelijks voor. Ook van insectenaantastingen blijft deze klimmer meestal vrij.
Kortom een Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) is eigenlijk in ieder seizoen mooi maar heeft wel een constructie nodig om tegenaan te klimmen. Een minpuntje zou kunnen zijn dat het vrij lastig is om de hechtwortels van een muur of andere constructie te verwijderen mocht dat nodig zijn. Let er ook op dat de hechtwortels zich niet gaan hechten op bijvoorbeeld geschilderde kozijnen want om de hechtwortels goed te verwijderen bij een nieuwe schilderbeurt kost veel extra tijd.
Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) combineren
Een Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) is eigenlijk niet goed te combineren met andere klimplanten. Geef deze klimplant dus een speciale plaats tegen bijvoorbeeld een kale noordmuur of laat deze klimmer een pergola begroeien.
Maak een Schetsafspraak
Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!
Wat vindt u nog meer interessant?
Hortensia soorten
Pluimhortensia - Hydrangea paniculata 'Limelight'
Pluimhortensia - Hydrangea paniculata 'White Lady'
Bolhortensia - Hydrangea arborescens 'Annabelle'
Tuinplantenoverzicht