Herfstaster (Aster divaricatus)

  • Algemene informatie
  • Details
  • Meer informatie

Herfstaster (Aster divaricatus), de sneeuwster-aster, sneeuwsteraster of gewoon steraster, komt oorspronkelijk uit oostelijk deel van Noord-Amerika (in de Appalachen) waar deze kruidachtige plant groeit op kaalslag en droge bossen. Daarnaast wordt deze botanische soort aangetroffen in het zuidoosten van Canada. De Engelse naam vertaald naar het Nederlands levert de naam Witte houtaster op.

De juiste wetenschappelijke naam is Eurybia divaricata maar in Nederland wordt door kwekers, hoveniers en consumenten vaak nog de geslachtsnaam Aster gebruikt.

Herftstaster (Aster divaricatus) Sneeuwsteraster
Sneeuwsteraster of Witte houtaster - Aster divaricatus

In 2008 is de sneeuwster-aster in Noord-Amerika uitgeroepen tot de North Carolina 'Wildflower of the Year'.

Plantbeschrijving van deze herfstaster (Aster divaricatus)

Herfstaster (Aster divaricatus) bereikt in het groeiseizoen een hoogte van ongeveer 100 cm. De bloeit met dansende madelief-achtige 3 cm grote witte straalbloemen met een geel hart begint in de zomer en kan aanhouden tot in oktober. Vlinders en bijen worden bij zonnig weer massaal aangetrokken door deze natuurlijk ogende bossige plant. Daarna volgt de zaadzetting. Allerlei vogelsoorten en kleine zoogdieren verzamelen en eten de door de steraster geproduceerde zaden in het najaar en in de winterperiode. Kortom een tuinplant met bijzondere betekenis voor de aanwezige fauna.

Het hartvormige blad van herfstaster (Aster divaricatus) is onderaan gelobd en voorzien van grove tanden. Bijten doet ie niet maar aan de onderzijde kan de sneeuwsteraster zich via ondergrondse wortelstokken wel langzaam uitbreiden.

In de tuin staat Aster divaricatus graag op een droge zonnige plaats en is droogte tolerant maar enige schaduw verdraagt herfstaster (Aster divaricatus ook). Een lichtbeschaduwde standplaats met een goed gedraineerde tuingrond heeft volgens bepaalde beschrijvingen zelfs de voorkeur.

Herten zijn niet dol op herfstaster (Aster divaricatus). Naaktslakken kunnen wel problemen geven dus controle van de uitlopers is aan te bevelen.

In het voorjaar kunt u deze sneeuwsteraster of witte houtaster 20 cm terugknippen waardoor er meer compactere kussens ontstaan. Vermeerdering van deze plaats kan in het voorjaar plaatsvinden door de planten op te nemen en te delen.

Plantcombinaties met deze herfstaster (Aster divaricatus) 

Vanwege de nazomerbloei ligt het voor de hand om deze witte houtaster, sneeuwsteraster of herfstaster (Aster divaricatus) te combineren met laatbloeiende tuinplanten met een roze, wit en/of paarse bloemkleur die niet thuishoren in de composietenfamilie. Voorbeelden van geschikte plantcombinaties zijn bijvoorbeeld schildpadbloem (Chelone obliqua), duizendknoop (Persicaria ampexicaulis), vlambloem (Phlox paniculata), bergamotplant (Monarda), ridderspoor (Delphinium).

Maak een Schetsafspraak

Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!

Wat vindt u nog meer interessant?

Dropplant - Agastache 'Blue Boa'
Dropplant - Agastache rugosa 'Alabaster'
Koperknoopje - Leptinella 'Platt's Black'
Dropplant - Agastache 'Blue Fortune'
Tuinplantenoverzicht

Plantcategorie Vaste plant
Plantgebruik: Cottagetuin,Natuurtuin (bijen vlinders en hommels),Prairietuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Herfstaster
Synoniem naam: Sneeuwster-aster
Plantenherkomst: Noord-Amerika
Grondsoort: bodemvaag
Lichtbehoefte: zon,halfschaduw
Bloeikleur: wit
Bloeiperiode: herfst
Bloemhoogte: 0.50-1.00 m
Bloemgeur: nee
Bladkleur: groen
Bladgrootte: klein 0-5 cm
Wintergroen: nee
Herfstkleur: nee
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: ja
Winterhard: ja
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : Aster divaricatus is een herfstaster met een fijn wit composietbloemetje. Aster divaricatus is een gemakkelijke plant die zich goed laat combineren.
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: droog
Windbeschutting gewenst: ja
Aantal per m2: 7

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

    Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

    In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

    Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

    De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

    Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

    Uw naam (Verplicht)

    Uw e-mailadres (Verplicht)

    Uw telefoonnummer

    Plantnaam

    Mijn tuin ligt op het:

    NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

    Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

    Uw bericht

    Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

    Ja, ik ga akkoord