Fazantenbes (Leycesteria formosa)
Herkomst van de fazantenbes (Leycesteria formosa)
Fazantenbes (Leycesteria formosa) of grootmoeders oorbellen, een heester met prachtige hangende belvormige bloemen, komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van China en uit de bosgebieden van het Himalaya gebergte. De geslachtsnaam Leycesteria is vernoemd naar de tuinbouwkundige William Leycester. Andere plantennamen voor Leycesteria formosa zijn Himalaya kamperfoelie of bloeiende nootmuskaat.
Formosa betekent in het Latijn mooi of knap. Fazanten zijn dol op de bessen hetgeen de Nederlandse naam verklaard.
Fazantenbes (Leycesteria formosa) in de tuin
De fazantenbes of grootmoeders oorbellen is een snelgroeiende opgaande bladverliezende struik met vele vertakkingen en een losse habitus. De grijze stengels van deze sierheester zijn hol en lijken wel wat op de de halmen van bamboe. Leycesteria formosa heeft tegenoverstaande lange puntige hartvormige groene bladeren die enigzins eivormig zijn. De lengte van de bladeren varieren van 8 tot maar liefst 20 cm lang. Leycesteria formosa wordt 120 tot 180 cm hoog.
De kleur van de eigenlijke lichtgeurende kamperfoelieachtige bloemen van de fazantenbes (Leycesteria formosa) zijn wit maar deze worden beschermd door donkere rozerode schutbladeren. De bloeiperiode houdt lang aan en valt in de zomermaanden vanaf juni tot oktober.
De decoratieve bloemen van fazantenbes hangen, als oorbellen, en zijn 3 tot 10 cm lang. Na de bloei vormt grootmoeders oorbellen kleine vlezige groene bessen die later naar paarszwart verkleuren. De bessen zijn eetbaar en hebben een toffee smaak.
Fazantenbes (Leycesteria formosa) staat graag op een vochthoudende maar waterdoorlatende bodem. De standplaats dient zonnig te zijn maar halfschaduw wordt ook verdragen. In de winterperiode kan de struik bevriezen en tot de grond toe afsterven. Meestal zal de fazantenbes in het komende jaar weer uitlopen en omdat deze struik op 1-jarig hout bloeit, ook hetzelfde jaar weer bloemen geven.
In Australië staat de fazantenbes (Leycesteria formosa) op de lijst van invasieve soorten dus enige voorzichtigheid is wel geboden. Ook in Europese tuinen kan Leycesteria formosa gaan woekeren en is het verstandig om een wortelbegrenzer toe te passen.
Maak een schetsafspraak
Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!