Beuk (Fagus sylvatica)
Herkomst Beuk (Fagus sylvatica)
De gewone beuk of beuk (Fagus sylvatica) is een inheemse loofboomsoort die van nature voorkomt op vochthoudende, goed doorlatende, kalkrijke, leemhoudende bodems. Hoge grondwaterstanden of droge zandgronden worden door Fagus sylvatica slecht verdragen.
Beuk in de tuin
De gewone beuk (Fagus sylvatica) kan op een gunstige standplaats meer dan 40 meter hoog worden en honderden jaren oud en om deze redenen is een gewone beuk geen boomsoort voor een te kleine tuin. Gewone beuken zijn in het verleden vaak gebruikt voor monumentale statige lanen bij landhuizen.
In kleine tuinen zijn bepaalde kweekvormen wel te gebruiken bijvoorbeeld:
Zuilbeuk - Fagus sylvatica 'Dawyck'. Dit is een smal blijvende zuilbeuk met een groen blad
Rode zuilbeuk - Fagus sylvatica 'Dawyck Purple'. Deze zuilbeuk heeft een bruinrood blad.
Het blad van de beuk heeft een gave niet gezaagde lichtgolvende rand met bl adnerven die niet verdiept liggen. Hierdoor is het blad gemakkelijk te onderscheiden van de haagbeuk (Carpinus betulus) omdat deze inheemse plant een gezaagde bladrand heeft met dieper liggende nerven.
Beuken zijn eenhuizig en hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Bestuiving vindt plaats door de wind. Na de bloei worden eetbare beukennootjes gevormd die in setjes van twee beschermd worden door een napje.
In de herfst vallen de napjes in vier stukken op de grond. Verspreiding vindt dan oa. plaats door eekhoorns en muizen die er hun wintervoorraad mee aanvullen. Beukennoten bevatten toxines (fagine) die voor paarden giftig kunnen zijn.
Gewone beuk als haagplant
Beuken zijn geschikte planten om hagen van te maken. Het verdorde blad blijft lang in de hagen hangen waardoor ze minder transparant zijn en in de winter meer privacy geven dan bijvoorbeeld de haagbeuk.
Om het goed aanslaan van een beukenhaag te bevorderen kunt u om beuken met kale wortel voorzien van beukengrond. Beuken leven in symbiose met een schimmel en met beukengrond wordt in deze behoefte voorzien. Na het planten mag beuk niet teveel water krijgen want anders spoelt de schimmel direct uit. Het is echter ook mogelijk om beuk uit een container (pot). inclusief de potgrond, te planten. De planten zijn echter meestal een stuk duurder dan wortelgoed.
Het beste tijdstip om een beukenhaag te planten is tegen het einde van de winterperiode. De verkoop van wortelgoed stokt wanneer het warmer wordt en de beuken op het punt staan uit te lopen. Het risico op verdroging wordt dan namelijk te groot voor de leveranciers.
De plantafstand van beuken met een kale wortel ("wortelgoed") in een beukenhaag is meestal 5 stuks per meter. Door meerdere rijen aan te planten worden de hagen bij aanplant al breder. Gebruik driehoeksverband bij de aanplant. Dit houdt in dat de rijen onderling verspringen. Tussen de rijen is een afstand van circa 20-25 cm gebruikelijk.
Plantafstand van beuk als haagplant
Bij het aanplanten van beuken met kluiten ("kluitgoed") is de grootte van de kluit maatgevend. De plantafstand wordt dan bepaald door de kluiten strak tegenelkaar te schuiven. Dit kan ertoe leiden dat de plantafstand van grote beuken in een haag 2 tot 3 exemplaren wordt. Vraag de leverancier om advies!
Om doorloop van mensen tegen te gaan is het verstandig om in de beuk palen met gladdraad aan te brengen. Doorloop van mensen (of bijvoorbeeld honden) kan ook voorkomen wordt door in de haag een hekwerk aan te brengen van palen met gaas, op maatgeslepen bouwstaalmat ("betonijzer") of dubbelstaafmat.
Beuk (Fagus sylvatica) onderhouden
Een beuk kan last krijgen van verschillende aantastingen zoals het beukenbladluis, gewone meniezwammetje, roetdauw en bij jonge beuken bastkanker. Beukenbladluis is goed te bestrijden met een harde waterstraal. Het meniezwammetje vestigt zich op dood hout. Snoei het dode hout dus weg. Roetdauw is biologisch te bestrijden met sojaoliespray. Haal het afgevallen blad regelmatig weg om de kans op roetdauw te beperken.
De bast van beuk (Fagus sylvatica) gevoelig voor zonnebrand. Jute kan gebruikt worden om de bast te omwikkelen en te beschermen.
Maak een afspraak met de Schetsservice
Heeft u behoefte aan hulp bij het ontwerp van uw tuin of het samenstellen van uw beplanting? Maak een afspraak met de Schetsservice in Bloemenpark Appeltern voor een deskundig en onafhankelijk advies.
Wat vindt u nog meer interessant?
Haagbeuk - Carpinus betulus
Beplantingsplan maken
Zomeraster - Kalimeris incisa 'Alba'
Glidkruid - Scuttelaria incana
Organisch tuinontwerp