Schildpadbloem (Chelone obliqua)

  • Algemene informatie
  • Details
  • Meer informatie

Schildpadbloem (Chelone obliqua) komt van nature voor in vochtige bossen, moerasgebieden, rivierbossen, overstromingsgebieden en rivieroevers in het hele zuidoostelijk deel van Noord-Amerika. Uit het Engels vertaald wordt deze plant daar 'schildpadkop' genoemd.

De geslachtsnaam Chelone stamt uit het Grieks en betekent door 'Schildpad'. De soortnaam 'obliqua' betekent schuin of scheef.

Het geslacht Chelone bestaat uit vier soorten die alle vier alleen in de VS voorkomen.

De roze bloem van Chelone lijkt op de kop van een schildpad en dat verklaart de Nederlandse naam van de Schildpadbloem (Chelone obliqua).

Plantbeschrijving van Schildpadbloem (Chelone obliqua)

Ook in onze tuinen staat de schildpadbloem (Chelone obliqua) het liefst op een vochtige tot natte humusrijke bodem op een zonnige plek of halfbeschaduwde plek. Liever te nat dan te droog.

De bloeiwijze wordt ongeveer 80-120 cm hoog en de stevige uitgebloeide stengels van Chelone obliqua blijven in de winter nog vaak lang staan. Het grofgetande langwerpige donkergroene blad van de Schildpadbloem is tegenoverstaand en staan dus in paren langs de stengel.

Tijdens de bloei in de periode augustus-oktober worden de bloemen van de schildpadbloem oa. bezocht door honingbijen die met enige moeite in de bloemen kruipen om bij de nectar te kunnen komen. Voor hommels en vlinders zijn de bloemen van de schildpadbloem minder geschikt want zij kunnen vanwege de nauwe opening niet bij de nectar komen.

Chelone obliqua is een goede stevige en betrouwbare tuinplant die, voor een aanhoudende bloei. Door de plant om 3 jaar te scheuren en te herplanten blijft de bloei ook aanhouden.

Schildpadbloem (Chelone obliqua) heeft geen last van plantenziektes of insectenplagen. Planten in de schaduw hebben soms ondersteuning nodig wanneer de stengels te lang zijn. Schildpadbloem is eventueel in het voorjaar terug te knippen waardoor de planten in de zomer compacter blijven.

Schildpadbloem (Chelone obliqua) combineren

Mooie combinaties van Schildpadbloem (Chelone obliqua) zijn in een plantenborder te maken met vaste planten met een afwijkende bloeikleur, bloemvorm en planthoogte. Voorbeelden hiervan zijn herfstanemoon (Anemone), herfstaster (Aster of Symphyotrichum), duizendknoop (Persicaria), paddenlelie (Tricyrtis).

Maak een Schetsafspraak

Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!

Wat vindt u nog meer interessant?

Dropplant - Agastache 'Blue Boa'
Dropplant - Agastache rugosa 'Alabaster'
Koperknoopje - Leptinella 'Platt's Black'
Dropplant - Agastache 'Blue Fortune'
Tuinplantenoverzicht

Plantcategorie Vaste plant
Plantgebruik: Cottagetuin,Jaren-dertigtuin,Klassieke tuin,Moderne tuin,Natuurtuin (bijen vlinders en hommels),Patiotuin,Vaste plantenborder
Nederlandse naam: Schildpadbloem
Plantenherkomst: Noord-Amerika
Grondsoort: bodemvaag
Lichtbehoefte: zon,halfschaduw
Bloeikleur: roze
Bloeiperiode: herfst
Bloemhoogte: 1.00-1.50 m
Bloemgeur: nee
Bladkleur: groen
Bladgrootte: middelgroot 5-20 cm
Wintergroen: nee
Herfstkleur: nee
Aantrekkelijk voor vogels: nee
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders: ja
Winterhard: ja
Giftig voor mens en dier: nee
Plantbeschrijving : Chelone obliqua, of schildpadbloem, is een gemakkelijke roze bloeiende tuinplant voor een vochthoudende bodem.
Mestbehoefte: jaarlijks mesten
Vochtbehoefte: vochtig
Windbeschutting gewenst: ja
Aantal per m2: 6

Hulp nodig om uw tuin te voorzien van de juiste planten?

    Een tuin zonder planten mist onmiskenbaar sfeer en nodigt niet uit om in te verblijven. Planten zorgen voor kleur en leven in de tuin en de tuin wordt aantrekkelijker naarmate er meer aandacht is besteed aan bijvoorbeeld mooie plantencombinaties, een mooie sierboom, de inpassing van wintergroene hagen en andere planten en het gebruik van opvallende voorjaarsbloeiers en planten met een warme herfstverkleuring.

    In een beplantingsplan geven wij precies aan hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin komen te staan. Bij het maken van een beplantingsplan houden wij altijd rekening met uw kleurwensen, plantvoorkeuren, grondsoort, licht en nog veel meer... om uw tuin in de juiste plantsfeer te brengen.

    Bent u zelf niet zo thuis in tuinbeplanting maar wilt u de tuinplanten wel zelf kunnen kopen en/of in de tuin aanbrengen? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan ontwikkelen gebaseerd op uw wensen. Desgewenst kunnen wij de planten voor u leveren of voor u uitleggen zodat u de tuin kunt aanplanten.

    De kosten voor het maken van een beplantingsplan hangt af van uw keuze: een afspraak van een uur met de Schetsservice waarbij u tips en suggesties krijgt voor de te gebruiken planten of een gedetailleerd beplantingsplan waarbij de kosten afhangen van de bordergroottes.

    Vul het onderstaande formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op om een en ander toe te lichten of om een afspraak te maken.

    Uw naam (Verplicht)

    Uw e-mailadres (Verplicht)

    Uw telefoonnummer

    Plantnaam

    Mijn tuin ligt op het:

    NoordenNoordoostenOostenZuidoostZuidenWestenZuidwestenWeet ik niet

    Ik wil graag meer informatie over het maken van een beplantingsplan voor mijn tuin.Ik wil graag alleen meer informatie over deze plant mijn vraag hierover staat in het bericht hieronder.

    Uw bericht

    Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Schetsservice

    Ja, ik ga akkoord