Haagbeuk (Carpinus betulus)
Haagbeuk (Carpinus betulus) is een inheemse boom die in het Nederlands ook bekend staat onder de namen steenbeuk, wielbeuk of jukbeuk. Als boom wordt de haagbeuk van nature tussen de 15 en 25 meter hoog.
In Nederland komt deze boom van nature voor in delen van Gelderland en Boord-Brabant. Echter in de provincie Limburg is de haagbeuk het meest algemeen vorkomend.
Het verspreidingsgebied van de Haagbeuk (Carpinus betulus) is West-, Midden- en Zuid-Europa tot in West-Azië.
Plantbeschrijving van de Haagbeuk (Carpinus betulus)
Carpinus betulus bloeit met onopvallende katjes in het voorjaar namelijk in de maanden april en mei. In het najaar krijgt Carpinus betulus een gele herfstkleur voordat het blad (voor het grootste deel) afvalt.
De haagbeuk is eenhuizig en iedere boom heeft dus zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen
Net als de gewone beuk, Fagus sylvatica, kan de haagbeuk, Carpinus betulus, goed tegen schaduw.
De Haagbeuk (Carpinus betulus) en dieren
De haagbeuk vormt een voedselbron voor allerlei vlindersoorten. Tevens is de haagbeuk een belangrijke waardplant en voedselbron voor de meikever. Bladeren en bloemen vormen een lekkernij voor dit insect.
Daarnaast worden de zaden in de herfst gegeten door zowel kleine zoogdieren (bosmuizen en hazelmuizen) als ook door vogels als de appelvink en de boomklever.
Het verschil tussen beuk en haagbeuk
Veel mensen zien niet het verschil tussen een gewone beuk en een haagbeuk maar er zijn een aantal trucjes om beide planten uit elkaar te houden. Een van de trucjes is om, als er blad aan zit, naar de bladranden van beiden te kijken. Is de bladrand gezaagd dan heb je zaagbeuk, pardon haagbeuk. Is de bladrand niet gezaagd dan is het de beuk.
Net als de gewone beuk groeit de haagbeuk, wanneer je er niets aan doet, uit tot een prachtige hoge boom van wel 15 tot 20 meter hoog. Haagbeuken kunt u beter niet planten in kleine tuinen maar in parkachtige tuinen of in statige lanen komt Carpinus betulus prachtig tot z’n recht.
Niet altijd is het mogelijk of verstandig om beuken te planten. Bijvoorbeeld omdat de hoogte van de grondwaterspiegel sterk kan variëren of de grond in de winter lang nat blijft. Dan is het aan te raden om te kiezen voor een haagbeuk in plaats van een beuk.
Een haag aanplanten van gewone beuk (Fagus sylvatica) levert een beukenhaag op. Wanneer je van Carpinus betulus een haag gaat maken krijg je dus een haagbeukhaag.
Toepassingen van de haagbeuk (Carpinus betulus)
Naast een toepassing voor hagen wordt Carpinus betulus ook vaak gekweekt als leiboom, blokboom en als meerstammige boom. Een bijzondere vorm van Haagbeuk (Carpinus betulus) is de ‘swing’ waarbij de stam in een gebogen vorm is gekweekt en de kroon tot een groene parasol is gevormd.
Het taaie harde hout van haagbeuk is geschikt, vanwege de splijtvastheid, om onderdelen van molens van de maken. Desondanks is het wel gevoelig voor aantasting door houtworm.
Maak een Schetsafspraak
Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!
Wat vindt u nog meer interessant?
Gewone beuk - Fagus sylvatica
Zevenzonenboom - Heptacodium miconioides
Goudiep - Ulmus hollandica 'Wredei'
Dropplant - Agastache 'Blue Fortune'
Tuinplantenoverzicht