Herfstanemoon (Anemone hybrida Serenade)
Herkomst van de herfstanemoon (Anemone hybrida Serenade)
Herfstanemoon (Anemone hybrida Serenade) wordt ook Japanse anemoon genoemd. Deze fraaie bekroonde herfstanemoon heeft een bijzondere roze bloeikleur en halfdubbele bloemen. Windbloem is een andere Nederlandse naam.
Anemone hybrida 'Serenade' behoort tot de top drie van de roze anemonen wat betreft gezondheid, kwaliteit, de lengte van de bloei en winterschade aldus een onderzoek uitgevoerd door de Chicago Botanic Garden (Mark R. Rudy).
Het betreft een Nederlandse hybride waarvan kennelijk de ouders niet of niet goed bekend zijn maar gezien de bloeikleur is Anemone hupehensis (Eriocapitella) afkomstig uit China, voor de hand liggend.
Eigenlijk is de juiste Latijnse naam Eriocapitella x hybrida 'Serenade' maar in Nederland is de herfstanemoon vooral bekend als Anemone.
Herfstanemoon (Anemone hybrida Serenade) in de tuin
Herfstanemoon (Anemone hybrida Serenade) staat bekend als een vrij gemakkelijke tuinplant. Anemone hybrida ‘Serenade’ wordt 80-100 cm hoog. De windbloem staat graag in lichte schaduw echter halfschaduw wordt ook verdragen. De herfstanemoon of Japanse anemoon breidt zich langzaam uit door middel van wortelstokken. Op een gunstige plek kunnen zo hele pollen ontstaan. Anemone hybrida ‘Serenade´ is winterhard tot ca. -15 graden. Kortom een sterke gemakkelijke tuinplant.
De niet geurende roze bloemblaadjes van Anemone hybrida ‘Serenade’ overlappen elkaars deels vanuit het gele hart. Anemone hybrida ‘Serenade’ bloeit vanaf de zomer tot diep in de herfst. De bloemen staan aan dunne stelen en steken boven het bladerdek uit. Hierdoor lijken de bloemen te dansen in de wind.
Het blad van Anemone hybrida ‘Serenade’ is drie-lobbig en is niet tegenoverstaand.
Anemone hybrida ‘Serenade’ houdt wat betreft de standplaats van een rijke vochtdoorlatende bodem. Dus een bodem die veel organische meststoffen bevat. Bij het aanplanten van de herfstanemoon als groep in de border kunt u uitgaan van 7 st/m2. De herfstanemoon of Japanse anemoon kan dus prima gebruikt worden in een cottagetuin of een natuurtuin.
Mooie combinaties zijn te maken met andere laatbloeiende tuinplanten bijvoorbeeld zilverkaars (Actaea of Cimicifuga), duizendknoop (Persicaria), floks (Phlox paniculata) maar ook met siergrassen zijn de anemonen goed te combineren.
Anemone hybrida ‘Serenade’ is een vrij gemakkelijke plant die weinig te lijden heeft van ziektes en ongedierte.
Andere soorten herfstanemonen
Bij de kwekers vinden we ook andere gekweekte soorten dropplanten zoals:
Witbloeiende herfstanemoon met enkele bloemen - Anemone 'Honorine Jobert'
Witbloeiende herfstanemoon met dubbele bloemen - Anemone 'Whirlwind'
Schetsafspraak maken
Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp en/of samenstellen van het beplantingsplan? Maak een afspraak met de Schetsservice!