De Nationale Vaste Plantentuin in Bloemenpark Appeltern

De opening van de Nationale Vaste Plantentuin

Na vele maanden van aanleg is het op zaterdag 12 juni 2010 zover: De Nationale Vaste Plantentuin, naar het ontwerp van tuinontwerpster Jacqueline van der Kloet en Bloemenpark Appeltern, wordt geopend voor het tuinenminnend publiek. Deze prachtige tuin, met vele honderden soorten kleurige vaste planten, is mede tot stand gekomen met behulp van de vaste plantenkwekers van Nederland.

De plantenborders zijn ingeplant in een bepaald thema. Een voorbeeld van een thema is een border met geelbloeiende vaste planten. Naast borders die zijn samengesteld op een bepaalde kleur zijn er ook borders ingeplant waarbij planten zijn gekozen die een bepaalde lichtbehoefte nodig hebben zoals volle zon, halfschaduw of schaduw. Zo zou iedere tuin ook ingeplant moeten worden met contrastverschillen in de verschillende plantenborders! Net als in de nieuwe Nationale Vaste Plantentuin.

Inmiddels zij we al weer vele jaren verder en heeft de Nationale Vaste Plantentuin zich al weer verder ontwikkeld. Nieuwe gekweekte planten hebben inmiddels ook een eigen plek gekregen en regelmatig worden betere selecties aangeplant. De Nationale Vaste Plantentuin is een must voor iedereen die de enorme soortenrijkdom en de kleurschakeringen persoonlijk wil ervaren.

Wat is een vaste plant eigenlijk?

Dat is echt niet zo’n gekke vraag! De meeste mensen die ik tijdens een uur van de Schetsservice spreek weten het niet precies. Vaak wordt gedacht dat een struik, bijvoorbeeld een pluimhortensia, een vaste plant is omdat de takken in de winter boven de grond blijven. Maar een pluimhortensia is geen vaste plant maar hoort in de categorie heesters of sierheesters. Toch bijzonder dat Hydrangea paniculata ‘Limelight’ een markante plek heeft gekregen in de Nationale Vaste Plantentuin.

Een vaste plant is een kruidachtige zaadvormende plant waarvan de bovengrondse delen in het najaar of winter afsterven en die vaker dan 2 jaar, mits in de tussentijd niet weggerot of bevroren, in het voorjaar gewoon weer z’n kop boven het maaiveld uitsteekt. De officiële definitie is wel iets formeler.

Dit houdt in dat een vrouwenmantel (Alchemilla mollis) wel een vaste plant is maar een lavendel (Lavandula) niet. Immers hier blijft in de winter nog iets houterigs boven de grond. Zo ook rozemarijn (Rosmarinus) of tijm (Thymus). Deze planten zijn eigenlijk halfheesters. Halfheesters hebben de eigenschap dat ze laag zijn en een houtige basis hebben maar er toch kruidachtig uitzien. In de Nationale Vaste Plantentuin zijn verschillende vaste planten en halfheesters toegepast.

Bollen en knollen in de Nationale vaste plantentuin

Bollen en knollen zijn ook vaste planten gerekend omdat ze, hoewel op een andere wijze, ook ondergronds overwinteren. Dus narcissen en tulpen zijn ook vaste planten maar ook de Dahlia’s met hun vlezige knollen. De laatste mag dan wel een vaste plant zijn maar winterhard zijn Dahlia’s niet.

Persoonlijk ben ik van mening dat Dahlia’s de meest intense en krachtige kleuren kunnen geven in de zomer- en najaarborder. Maar dan wel op een zonnige plek in de border! Dat ik deze bijzondere tuinplanten er ieder najaar uit moet halen, af moet spoelen en op de kop in een metselkuip moet gooien, neem ik graag op de koop toe. Al met al een klusje van een uur met een plezier van vele maanden! In de Nationale Vaste plantentuin in Appeltern zijn onlangs honderden dahlia’s aangeplant. Een feest!

Dahlia’s zijn in kleurschakeringen van zoet lichtroze tot fel vuurrood terug te vinden in een aantal prachtige vaste plantenborders waarbij ook combinaties met de verschillende siergrassen opvallen. Voor ieder wat wils!

Meer over de Nationale Vaste Plantentuin

Meer over Bloemenpark Appeltern

Wilt u dit bericht delen? Deel het via:
Facebook
Pinterest
Email
WhatsApp

Gerelateerde Tuintips!